Коментират Румяна Дечева и Александър Андреев

Какви са проблемите в секциите и при броенето на бюлетините. Този въпрос коментираха Румяна Дечева, бивши член на Обществения съвет към ЦИК, и Александър Андреев, бивши говорител на ЦИК.

Според Дечева има много добре подготвени хора, които гледат отговорно и четат методически указания.

Не всички обаче са така.

„На предишните местни избори в Благоевград намерихме председател на СИК, който беше неграмотен. Човек, който не може да напише името си и не го разпознава, така установихме, че има проблем”, обясни Дечева.

Според нея проблемът е, че ЦИК не може да избира за всяка секция между повече, дадени от политическите партии.

Веднъж вписан протокол не може да се поправя.

„Протоколът на секционната избирателна комисия е официалният документ, който установява резултатите в секцията. Ако има разминаване във въведените данни в изчислителния пункт при Общинската избирателна комисия с протокола, който е изготвен - единствено това дава възможност да се извърши проверка на какво се дължи и евентуално чувалите отново да се отворят в присъствието на всички членове на секционната избирателна комисия”, заяви Александър Андреев, бивши говорител на ЦИК.

В случаите, в които всичко се вижда от видеонаблюдението, единственият начин е чрез обжалването на резултатите в съда, поясни Андреев.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК