Ружа Смилова и Христо Панчугов с коментар по темата

Резултатът в София е очакван. Неочаквано е колко трудно се случи победата на Васил Терзиев. Това коментира в студиото на „Твоят ден” политологът Ружа Смилова. Според нея това е така, защото на балотаж е бил не Антон Хекимян, а Ваня Григорова, което е позволило нови конфигурации срещу кандидата на ПП-ДБ.

РАЗВРЪЗКАТА: Кои са новите кметове след балотажите (ОБНОВЯВА СЕ)

“Борисов винаги залага най-малко на две послания. В случая Делян Добрев пое позицията на защитника на автентичния вот на ГЕРБ, който по негова препоръка трябваше да отиде за Ваня Григорова на балотажа. Това беше чисто реваншистки вот. Резултатът на Ваня Григорова се дължи на реваншисткия вот на ГЕРБ в София, както и на избирателите на партията, които трудно преглътнаха загубата на техния кандидат”, каза Смилова.  Според нея няма да се стигне до сериозно разместване на политическия пасианс.

Според политолога Христо Панчугов при липса на сериозни сигнали за нарушения би било странно да се оспорят изборите.  „Ваня Григорова успя да привлече различен тип подкрепа в София”, добави той. По думите му не всички от ГЕРБ са излезли да гласуват. „На балотажите видяхме всички срещу ГЕРБ. Това е интересен феномен, защото виждаме радикализация. Разказа за това как изглежда това управление трябва да бъде различен”, каза още Панчугов. Той уточни, че не очаква промяна в „сглобката”, но може да има пребалансиране.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК