Ваня Григорова взе много повече гласове, отколкото прогнозираха опитните социолози, коментира Станкушев

„Има изненади, но не и големи изненади. Няма какво да се лъжем – резултатът за София, дори с минимална разлика, беше очакван. Изненадата е, че Ваня Григорова взе много повече гласове, отколкото прогнозираха опитните социолози от авторитетните социологически агенции”. Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът и директор на „Антикорупционен фонд” Бойко Станкушев.

Според него обяснението за това е на първо място ниската избирателна активност. От друга страна кандидатът на левите партии се е отличила от останалите и „примамва” и активира доста хора.

„Няма да коментирам какъв им е профилът”, добави той.

„Ваня Григорова е единственият кандидат, който не е технократ. Тя е идеологически кандидат. Говоренето ѝ беше идеологическо, отправи ясни послания, включително сериозни намеци за преформатиране на геополитиката на България. Това според мен възбуди и активира доста хора, които гласуваха за нея. В същото време, в т. нар. пространство „дясно-център”, се наблюдаваха процеси, които ерозираха на втория тур резултата на този, който потенциално беше първи и стана първи в края на краищата”, добави Станкушев.

„Тук е много важно да се анализира от социолозите какъв е профилът на хората, които са подкрепили Ваня Григорова. Подкрепата за нейната кандидатура е изключително шарена”, посочи още журналистът.

Той смята, че много от гласувалите за нея всъщност са дали вота си срещу статуквото, независимо че статуквото е завещано от ГЕРБ, а не от цялото дясно.

Михаил Миков: Григорова събуди интереса на хора от градската десница в София

Според Георги Лозанов, още преди да обявят кандидата си, е изглеждало, че ПП-ДБ ще вземат София без бой и че дори ГЕРБ са се отказали от тази битка.

„Когато обаче се появи Васил Терзиев и стана ясно, че той води битка и отвън, и отвътре, беше нападнат от всички страни и това много окуражи неговите опоненти. Това превърна вота в столицата най-драматичен в цяла България, въпреки че изгледаше най-предрешен”, коментира Лозанов.

Културологът и експерт по медии коментира още: „При Ваня Григорова важна роля изигра нейното левичарство, доста бясно, и въобще връщането на лявата позиция, и то крайна такава – да се борим срещу богатите, за да защитим бедните. Това е едно примитивно левичарство от марксистко-ленински тип, което в България стана възможно, защото ние, по някаква причина, още от идването на Симеон Сакскобургготски, отменихме лявото и дясното. Това беше сериозен политически проблем, последствията от който започват да се виждат. През 2023 година може да се появи една жена, която с етническо-класова омраза да поведе София отново към социализма”.

Според него Ваня Григорова можеше да поведе нов ляв проект, ако не беше за Путин. „Нашето ляво винаги се оказва путинистко и в този смисъл тя не е нов ляв играч, тя си е същата като президента, БСП, Корнелия Нинова и най-вече - като „Възраждане”, коментира Лозанов.

Ще се отрази ли местният вот на стабилността на "сглобката" - чуйте мнението на експертите във видеото.