Той благодари на излезлите да гласуват за промяна на София

„Искам да отправя големи благодарности към всеки един човек, който ми гласува доверие. Към всеки един човек, който излезе – и преди седмица, и вчера, за да подкрепи идеята за промяна в нашия град. Промяна на начина, по който се управлява”. Това заяви на брифинг избраният за кмет на София от "ПП-ДБ (Спаси София)“ Васил Терзиев.

„Искам да благодаря на всички хора, които повярваха, че бъдещето на техния град зависи от самите тях. Промяната е бавна, но от днес е необратим процес. Няма кмет, който от днес нататък да разчита на клиентелистка подкрепа или на феодална зависимост. От днес нататък няма кътче в България, което да бъде гарантирано – всеки кмет трябва да работи за хората, ако иска да остане на власт”, подчерта съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Терзиев благодари и на всички, които са се погрижили „този вот да бъде опазен максимално”. „Благодаря на щаба и на хората, които месеци наред работиха, за да успеем да направим една позитивна кампания, да бъдем четири месеца на терен и да запознаем хората с нашите идеи и как могат да се реализират”, каза новоизбраният градоначалник.

След балотажа: 19 столични района отиват при ПП-ДБ и "Спаси София", 3 са за ГЕРБ-СДС

Той благодари и на семейството си „за подкрепата и разбирането”. И припомни част от обещанията, които партията е давала назад във времето. „Изпълнихме обещанието си и спечелихме кметското място в София. Обещахме да получим убедително представителство и сред районните кметове и го изпълнихме. Имаме 19 кметове на райони в София. Казахме, че ще се борим за стабилно представителство и в Общинския съвет. Дори с всички активни мероприятия срещу нас, броят на общинските ни съветници е колкото този на втория и третия взети заедно. Трите неща, които обещахме ги постигнахме. Сега предстои по-трудното нещо - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме достойно и прозрачно”, подчерта Терзиев.

Избраният за кмет на София беше категоричен, че приема победата „като много голяма отговорност”. „Ще работим за това всичко, което сме обещали – да може да се случи. Да видите, че това може да се случи. Че може да има по-различно управление, че ще има положителна промяна. Ние вярваме в хората с големи мечти. Ще се борим София да бъде градът на хората с големи мечти и столицата да бъде градът, който ще им даде възможност да ги реализира”.

ВОТ ПОД ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ: Как бяха броени бюлетините

Борис Бонев от "Спаси София" беше категоричен, че "в България се е случило политическо земетресение". "След 18 години столицата на нашата държава ще се управлява по нов, прозрачен, честен, мотивиран и амбициозен начин", коментира той.  

„Това не е просто победа, а разгромна победа над досегашния модел. Гражданите на София възложиха на нашето обединение огромната отговорност да променим София”, каза Бонев.  

И благодари на всички гласували. „Няма да делим София, ще работим за всички жители. София ще бъде град, в който всички ще се чувстват добре и ще усещат подкрепата на общината. Ще работим за това София да бъде онзи град, с който всеки от нас да се гордее”, добави той.

Кирил Петков също благодари "и на другите десни избиратели, които са извън нашите проекти". "Въпреки, че повечето избиратели на ГЕРБ гласуваха за Ваня Григорова, хората които гласуваха за дясна София и от ГЕРБ, и от „Синя София“ - направиха тази разлика. Във Варна дадохме обещанието, че Варна ще е се управлява от варненци. Решенията за Варна ще се взимат в кметския кабинет и Общинския съвет. Не по хотели или партийни централи", категоричен бе съпредседателят на ПП. 

"Пазарджик показа, че няма крепост в България, която да е по-силна и по-голяма от желанието на хората за промяна. Това, което се случи там, е пример как тази промяна може да отиде във всяко кътче на България.  Хората в Благоевград казаха, че тяхното бъдеще може да бъде различно. Искрата, която запалихме преди три години, вече пламна. Близо 1/3 от всеки българин ще бъде управляван от кмет от нашата коалиция. Това е една голяма отговорност", допълни Петков. 

Съмнения за манипулиран вот: Член на СИК зачертава бюлетини за общински съветници в с. Габровница

От своя страна и съпредседателят на ДБ генерал Атанас Атанасов благодари на излезлите да гласуват за "нашите кандидати за кметове и общински съветници". "Не беше лесно в тази феодална държава да се появи смелост. Благодарности на нашите активисти, които бяха членове на избирателните комисии, защото това беше тежък труд. Пожелавам на нашите кметове и общински съветници да осъзнаят отговорността си пред местните общности за повишаване благосъстоянието на българското общество", посочи той. 

И допълни: "Трябва да работим много за доверието в институциите. Избирателната активност беше ниска, което показва, че в големи части на българското общество има недоверие в институциите. За това имаше обективни и субективни причини като скандала преди първия тур, заради който беше отнето правото на гражданите да гласуват с машини. Институциите, които имат отношение и отговорност към тази тема да изследват обективно всички факти и да се потърси отговорност", категоричен бе Атанасов. 

На въпрос на журналисти има ли смисъл и ще продължи ли некоалиционното управление след обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „сглобка с БСП и „Възраждане” на местния вот” съпредседателят на ДБ Христо Иванов подчерта, че „в коалицията ПП-ДБ решенията се вземат с разум и фактът, че в България все пак има управление, е въпрос на разум и отговорност”.

БРОЕНЕТО В СОФИЯ: Всички СИК предадоха протоколите си в "Арена София"

„Въпросът е има ли разум насреща? Защото всички ние можем да употребяваме прилагателни и да отправяме обвинения. Всяко обвинение, което може да бъде отправено към нас, може да бъде посрещнато с друго обвинение. Въпросът е дали избираме този режим или избираме, колкото и да ни е тежко, защото всички плащаме цената на това управление, да продължим да носим тази отговорност пред страната. Оказва се, че тази отговорност носи негативи и се плаща тежка цена”, категоричен е Иванов.

"Ние нееднократно сме показали по време на местната кампания показахме кой е политическият ни опонент. Не може да се каже, че има съглашение между нас и между ГЕРБ. В нито един момент не сме отстъпили от това, което искаме да променим. Не може да се говори за сглобки на местно ниво в София", категоричен бе Васил Терзиев. По думите му той ще изложи управленските си приоритети пред СОС и ще търси подкрепа от всички в местния парламент.

По думите му за председател на Общинския съвет ще бъде предложен Борис Бонев. "Имената на заместник-кметовете ще станат ясни следващата седмица", допълни той. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК