След бригада в САЩ създава първата си компания

Васил Терзиев, който при 99,78% обработени протоколи спечели кметските избори в София с 48,17% срещу 46,92% срещу Ваня Григорова е роден на 9 юни 1978 г. Той беше издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София", припомня Dariknews.bg.

Григорова: Ще поздравя Терзиев, когато съдът реши, че резултатите са законосъобразни

Васил Терзиев е български предприемач, инвеститор и филантроп. Той е познат като съосновател и изпълнителен директор на "Telerik". Компанията е глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. През 2014 г. "Telerik" е продаден за 262,5 милиона долара, което за времето си е най-голямата сделка в историята на българската стартъп екосистема. Терзиев има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България чрез многобройните си инициативи и инвестиции. Освен това подпомага привличането на инвестиции в множество бизнеси в България.

Терзиев е завършил Първа английска езикова гимназия в София през 1996 г. От същата година до 2001 г. е студент в Американския университет в България (АУБ) в Благоевград и завършва с отличие специалност „Бизнес администрация”.

Терзиев: Предстои по-трудното - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме

След първи курс в Американския университет Терзиев отива на бригада в САЩ по програмата за студенти. След завръщането си в България, той започва първия си бизнес – интернет телефонен оператор. Начинанието няма финансов успех, но има решаващо значение за отношението на Терзиев към бизнеса – той избира кариера в сферата на технологиите, вместо във финансовия сектор.

Борисов за Шотев: Има реставрация на децата на членове на БКП

Бизнесменът се присъединява към "SwiftPro", базирана в Обединеното кралство компания, където поема ролята „ръководител проекти“. В "SwiftPro" Васил Терзиев работи заедно със своите приятели от АУБ Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, както и с Христо Косев, които по-късно стават негови партньори в "Telerik", а по-късно e сред основателите на известната академия "Telerik Academy".

Васил Терзиев започва да инвестира в български стартъпи и фондове за рисков капитал, виждайки липсата на финансиране и познания как се изграждат компании,. Между 2012 г. и 2017 г. той е най-активният ангелски инвеститор (инвеститор в ранен етап на развитие на технологични компании) в българската предприемаческа общност и е подкрепил над 60 компании.

СЛЕД ВОТА: Какъв е профилът на гласоподавателите, подкрепили Терзиев и Григорова