В понеделник отново има червено сияние, но то е много по-слабо

Късно снощи изключително рядък феномен озари българското небе. Десетки зрители на NOVA изпратиха своите снимки в рубриката „Моята новина”. Един от тях е Любомир Рашков. Той разказа, че са забелязали небето над хоризонта да се оцветява в червено. „В началото си помислихме, че става въпрос за някакво отражение от горски пожар”, обясни Рашков.

Причината за червено сияние, видяно в България и голяма част от Европа, са силните геомагнитни бури през последните дни. „Беше наистина много впечатляващо да го видя. Изненадахме се от червения цвят. Не очаквахме да видим червено небе”, каза Любомир Рашков.

От "Моята новина": Полярно сияние над България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Червените светлини в небето са явление подобно на полярните сияния, които се влияят от слънчевите изригвания. По думите на физика Пенчо Маркишки, тези частици, които успеят да преминат магнитосферата и слязат по-ниско до горните слоеве на земната атмосфера, причиняват полярните сияния, които обичайно се наблюдават, най-вече в червен и зелен цвят.

„Изключително рядко тези сияния се наблюдават от по-ниските географски ширини”, каза Маркишки. Тази вечер отново има червено сияние, то обаче е много по-слабо и на повечето места не се вижда с просто око.

Стажант-репортер: Стефан Стефанов