Вижте каква е вероятната причина за появата на необичайното явление

Зрители на NOVA изпратиха снимки от различни части на България, на които се вижда необичайно явление - червеникаво сияние. Според Meteo Balkans то е полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари Земята.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Поредица от слънчеви изригвания от 3 ноември с геоефективна орбита на изстреляните потоци от частици и влиянието на голяма коронална дупка причиниха неочаквано високи скокове на стойностите на магнитното поле на Земята. Днес бяха наблюдавани още две екстремни събития на Слънцето, които обаче са с изчислени направления встрани от нашата планета и съответно ще имат по-слаб ефект. Той ще се усети ще се усети след 2-3 дни. Атмосферата ще е наелектризирана, геомагнитното поле ще е изменчиво и метеочувствителните хора ще усетят тези ефекти", предупреждават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Експертите дават и няколко източника, които предоставят информация в реално време. Графиките са в цветовете на светофара:

#Данни от Геомагнитна обсерватория Панагюрище - http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php
 
#Прогноза на планетарния индекс на НИГГГ по спътникови данни http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php
 
#Прогноза за глобалните индекси на GFZ German Research Centre for Geosciences https://kp.gfz-potsdam.de/en/hp30-hp60/daily-plots

Явлението е наблюдавано и в небето над Украйна, Гърция, Чехия, Унгария.


Яркото червено сияние е забелязано след 8 часа вечерта и в Румъния, Унгария, Чехия, Украйна, Полша и Словакия.