Анализ на Юлий Павлов и Светослав Малинов

Резултатите от местните избори, проблемите и реакциите коментират социологът Юлий Павлов и политологът проф. Светослав Малинов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Обичайната кражба на гласове е невъзможна в София, тъй като във всяка секция има по 2-3 наблюдатели, каза Малинов. Да се открият сега доказателства за преместване на вот от Григорова към Терзиев над 4000 е абсолютно невъзможно, поясни той. Павлов каза, че симпатизантите и хората от щаба на Ваня Григорова очакват да бъде оспорван резултатите, а това ще мобилизира ядрото на нейните привърженици.

След местните избори: Как ще повлияят резултатите на националното управление

За оздравяване на българския политически процес, след като минат изборите, признаят се резултатите, е необходимо да се види как точно става процеса на фалшификация и девалидизиране на невалидните бюлетини, посочи Малинов.

Павлов каза, че високият процент недействителни бюлетини е постоянен предимно за общинските съветници. Причината е преференциите, допълни той. Основният фактор за този висок процент е неграмотността на хората в определени райони, контингентът, на който е поръчано как да гласува, допълни Павлов. „Има попълнена преференция, но няма попълнен номер на партията“, поясни социологът.

След балотажа: За проблемите в изборния процес

ГЕРБ загуби сериозни позиции в местната власт, при това в градове, които се смятаха за техни крепости, каза политологът. Партията губи тези позиции за сметка на ПП-ДБ и БСП, допълни той. ГЕРБ запази статута си на първа политическа сила, обаче, но точно със загуба на важни населени места и столицата, каза политологът. Павлов поясни, че все пак ГЕРБ са втора политическа сила в Общинския съвет, а БСП са трети.

По думите на гостите се очакват размествания в управляващата коалиция, но няма основания за предсрочни избори, защото друго мнозинство не е възможно.

Повече от разговора гледайте във видеото.