На 14 ноември тест е предвиден в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

Започнаха официалните тестове на новата система за известяване при опасност, която трябва да заработи в България. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност. Този тест идва дни след като по погрешка хиляди абонати на един от телекомите получиха сигнали за опасност.

Този път тестът е планиран и след Габрово ще се проведе и в другите райони на страната. На 14 ноември тест е предвиден в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. На 15 ноември телефоните във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра ще предупредят за опасност, за да се тества системата. И на 16 ноември съобщения и звуков сигнал ще получат във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

„В рамките на този половин час хората, които се намират на територията на самите области, където се провеждат тестовете, се очаква да получат съобщението в рамките на няколко минути. Но ако има хора, които преминават и влизат в територия, в която се излъчва съобщение, е възможно да го получат и по-късно. Ако влязат в 12:28 ч., съответно ще получат това съобщение. Пограничните райони, където се провеждат тестовете, е възможно в някое съседно село в обхвата на клетката на мобилния оператор също да получат такова съобщение, да не се изненадват хората”, обясни Георги Лукарев – инспектор в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Някои от хората в Габрово, с които разговаряхме днес, не са получили съобщение. "Ще получат съобщение хората, които поддържат технологията "Cell broadcast" и са в обхвата на клетките на мобилните оператори, които са разположени на тази територия", обясни Лукарев.

Област Габрово е избрана за първи тест на системата за ранно оповестяване, тъй като се намира във вътрешността на страната и няма опасност съобщението да се разпространи в съседна държава.

Мария Йозова, временно изпълняващ длъжността кмет на Габрово каза, че са били информирани от МВР. Управата на града е уведомила населението на област Габрово чрез всички информационни канали, за да няма притеснения.

Започват тестове на системата BG-ALERT

"Подготвена съм, трябва да натисна ОК на телефона, за да не се повтаря това съобщение“, каза кметът. Тя поясни, че ако не се натисне бутона ОК, съобщението ще продължи да се появява на всеки 15 минути.

Повече гледайте във видеото.