На 29 ноември е проверката за цяла България

От утре започва тестването на системата, която ще предупреждава населението при бедствия. Първите проверки ще бъдат в Габрово. В рамките на месеца подобни тестове ще има във всички райони на страната. Подобни съобщения уплашиха хиляди потребители на първи ноември около 19:00 вечерта. Тогава властите обявиха,че причината е човешка грешка. Сред притеснените е и Маргарита.

„Аз помислих първо, че някой ми блокира телефона, хакна или не знам какво се случи точно и в този момент го спряхме, доста трудно се изключи и след това започнах да търся в интернет, рестартирах си телефона и след това влязох в интернет, потърсих за какво става на въпрос и видяхме, че всъщност е някакъв тест за евентуални бедствия”, разказа Маргарита Дерменджиева.

BG-ALERT: Хиляди българи получиха тестови съобщения за тревога (ОБЗОР)

Тя споделя като майка, че шумът е уплашил и най-малкия член на семейството, а информация за предупредителното съобщение липсва. „Нямаше някаква информация и нещо да е написано. Ще е хубаво да се напише за какво е това, че са някакви тестове и да бъдем предупредени по някакъв начин”, обясни жената.

От Министерство на вътрешните работи предупредиха. „Звукът, който ще чувате е по стандарт и има за цел да привлече вниманието на всеки един гражданин предвид важността му. Независимо в какъв режим са телефоните ще получат съобщението, възможно е да има устройства, които не поддържат тази технология и те няма да получат това съобщение”, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

Експерти: Системата за оповестяване на опасност BG-ALERT е отговорност на държавата

Идеята на мобилното оповестяване е от началото на следващата година да влезе в действие при бедствени ситуации. „Единствено и само държавни институции и организации ще имат възможност да разпространяват съобщение чрез тази система. В Европа 17 държави разполагат с тази система”, каза Джартов. Той обяви и графика, по който ще бъдат направени тестовете. Той поясни, че те започват от 7 ноември в област Габрово.

На 14 ноември съобщения ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

На 15 ноември са Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

На 16 ноември съобщения ще получат във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

На 21 ноември в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

На 22 ноември в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

На 23 ноември са тестовете в Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час - от 12:00 до 12:30 часа, ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Николай Симеонов, част от обединението ДЗЗД "Сискод", което изготвя системата коментира, че тестовете ще се провеждат на регионален принцип. Той посочи, че основната цел на приложението е да известява населението за предстоящи бедствия, проблеми и т.н.

Репортер: Надежда Герова