Гледачите вярват, че двете мечета са от една майка

Второ осиротяло мече откриха у нас, в землището на софийското село Крушовица. Мечето е мъжко и е в добро състояние. Преди около 2 седмици беше намерено и спасено и женско. предполага се, че двете са от една майка, която е убита от бракониери.

В село Крушовица от няколко седмици основна тема са двете мечета. Първото - спасено преди две седмици, а другото само преди няколко часа.
„Без майка са излезли долу на поляната при областта Крушите. Видени са на камери, гледахме ги и ние. Много са сладки - малки топченца. Хората им се радваха”, каза Юлиана Червенкова.

Мече обикаля улиците на девинско село (ВИДЕО)

Мечетата вече в безопасност, в парка в Белица. Предстои да бъдат отведени в Гърция, където да им помогнат да се върнат постепенно към живота си в дивата природа. 

Димитър Иванов от Парка за танцуващи мечки в Белица каза, че те са в добро състояние. "Оттук нататък това, което трябва да направим е да създадем документите и да ги придвижим до Гърция, за да може да започне там рехабилитационния процес. Много е важна бързината, защото предстои зимен сън и тези мечета може би ще успеят да се подготвят за зимен сън", добави той. 

Гледачите вярват, че двете мечета са от една майка, защото при първата им среща в парка в Белица не са били агресивни едно към друго.
„Те се разпознаха. Като диви мечета крият се, естествено, първите дни е стреса, но сега откакто са две вече нещата са по-спокойни, защото могат да разчитат едно на друго. Ако успеем да ги откараме там, те да се адаптират добре, съответно напролет да можем да ги върнем обратно, така нашите гори няма да загубят два ценни екземпляра от кафява мечка, която е защитен вид”, каза Иванов.

Откриха мъртва мечка в Родопите

По всяка вероятност мечетата са били сами, тъй като майката е била убита. „Абсолютно изключваме вероятността майката да ги е изоставила. Такива мечета, за съжаление, не могат да оцелеят, защото не могат да си намират достатъчно храна, не могат да се предпазват и още по-лошото няма да бъдат научени да бягат от хора”, каза Иванов.

Шест мечета-сирачета вече са върнати от Гърция в България след период на рехабилитация. За четири от тях е сигурно, че са се адаптирали добре сред дивата природа.

14-годишната мечка Диана заспа зимен сън в зоопарка в Стара Загора