Дамян Ников и Калоян Якимов имат няколко победи зад гърба си

Дамян Ников и Калоян Якимов са младите надежди по карате Шотокан. Те имат няколко победи зад гърба си. Дамян спечели Световната титла по карате Шотокан на първенството на планетата, което се проведе в Гърция.

„Този медал за мен лично означава много, защото това беше едно обещание, което дадох на себе си и на семейството ми, защото претърпях своите загуби в миналите години и смятам, че този медал може да бъде и много голяма награда за един труд и много голяма мотивация и затова, че този труд се отблагодарява по някакъв начин”, разказа състезателят по карате Шотокан Дамян Ников.

137 медала за България на Европейското първенство по шотокан карате

Дамян притежава черен колан.Tази година той стана и републикански шампион. Започва да тренира когато е на 7 г. По неговите стъпки върви Калоян Якимов, който успя да завоюва сребърен медал от Световната купа.

„Аз мечтая, разбира се, да достигна до неговата степен, да стана и аз световен шампион, европейски също. Доста цели съм си поставил, но трябва да се работи доста усилено”, сподели Калоян Якимов.

Треньор на двамата шампиони е Иво Мукански. „Всеки един треньор е горд с постиженията на своите състезатели, въпреки че след тези постижения, пак им се поскарах, защото първи или не, допускат грешки, които не трябва да се допускат”, разказа треньорът Мукански.