Това сочи заключение от доклад на Програмата за околната среда

Държавите с най-значим добив на изкопаеми горива в световен мащаб имат планове за декарбонизация, но не и за ограничаване на този добив. Това сочи едно от заключенията на доклад на Програмата на ООН за околната среда. Документът беше публикуван броени дни преди конференцията COP-28 в Дубай, на която ще бъдат обсъдени климатичните промени.

Според данните в доклада към 2030 г. добивът на въглища, петрол и природен газ ще бъде със 110% повече, отколкото би трябвало да бъде, за да се изпълни целта на Парижкото споразумение за недопускане на повишаването на глобалната температура с повече от 1,5°С през това столетие и с 69% спрямо актуализираната цел от 2°С.

Югоизточна Европа ще се превърне в шампион по развитие на ВЕИ мощности

Анализите са направени на базата на плановете на 20-те най-големи добиващи държави, сред които САЩ, Русия, Норвегия,Саудитска Арабия, Катар, Китай, Индия, Нигерия и т.н. Според оценката на ООН всички те планират да продължават да субсидират изкопаемите горива. Продължаването на добива и използването на изкопаемите горива не води до сигурно бъдеще, казват още експертите и призовават правителствата да спазват своите ангажименти за въглеродна неутралност към 2050 г.

„Не можем да се справим с климатичната катастрофа, без да елиминираме основната причина за нея - зависимостта от изкопаеми горива", пише генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от пресцентъра на организацията.

Той коментира още, че очаква „ясен сигнал”, че епохата на изкопаемите горива е вече в своя край и призова за увеличаване на възобновяемите енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност и постепенното премахване на изкопаемите горива, но с гаранции за справедлив преход.