Заедно с него в страната пристигат и постоянните представители на страните - членки на Алианса

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана е на официално посещение у нас. Заедно с него в страната пристигат и постоянните представители на страните членки на Алианса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Те се срещнаха с премиера Николай Денков и посетиха полигона "Ново село". Учението се провежда в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група за гарантиране на сигурността на страните членки от Източния фланг. На събитието присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

НАТО: Не планираме бази в Швеция и Финландия

„От няколко месеца Русия предприема провокативни действия. Това което съюзът прави - повишени действия за бдителност. Процедурата за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза”, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Готови сме да заемем нашето място на източния фланг, така че да се чувстваме защитени от възможна агресия. Трябва да подсилим и нашите усилия в Черно море. Имаме подкрепа от НАТО", заяви Денков по време на събитието.

Министър-председателят коментира и разследването, което ЕК ще направи в България заради „Лукойл”. Руската компания се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

„Добре е да има проверка и това, че ще бъде от ЕК ще даде още по-голяма обективност. От вчера виждам комбинация от верни факти с неверни допускания. Ще съдействаме във всичко, което е необходимо. Няма индикации, че някоя от българските институции е съдействала за заобикаляне на санкциите”, каза премиерът.