Това заяви заместник-генералният секретар на отбранителния алианс Мирча Джоана

В момента НАТО не планира да изпраща войски в Швеция и Финландия, след като те приключат процеса на членство, започнал тази седмица, заяви заместник-генералният секретар на отбранителния алианс пред АФП, цитиран от БГНЕС.

"Не планираме допълнително присъствие в нито една от двете страни, те имат внушителни национални сили. Те са способни да се защитават сами", заяви в телефонно интервю заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО: Подписват протоколите за Швеция и Финландия

Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че "ако там бъдат разположени военни контингенти и военна инфраструктура, ние ще бъдем длъжни да отговорим симетрично и да повдигнем същите заплахи за тези територии, където са възникнали заплахи за нас".

Джоана заяви, че "не планираме да имаме бази на НАТО в тези две страни, защото те имат много високо ниво на военна и стратегическа зрялост".

След като процесът на присъединяване започна във вторник, предстои парламентите на всички 30 държави-членки да ратифицират присъединяването на Осло и Хелзинки към атлантическия алианс.

НАТО ще подпише утре с Финландия и Швеция протоколи за присъединяване

Въпреки че с Турция беше сключено принципно споразумение за преодоляване на възраженията ѝ, свързани с политиката на скандинавските страни спрямо кюрдските бойци, все още има известно напрежение относно това дали Анкара ще ратифицира незабавно.

"Надяваме се, че процесът ще приключи бързо", каза Джоана, като заяви, че "много страни вече са започнали" стъпки за ратификация - въпреки че отказа да посочи точен график.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също коментира темата: "Разчитам на съюзниците да осигурят бърз и безпроблемен процес на ратификация".

Джоана приветства подкрепата на членовете на НАТО и съюзниците за Украйна, която се защитава от руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Но той призна, че има "активна загриженост" за това колко дълго може да бъде поддържан потокът от оръжия и боеприпаси.

НАТО подписа протоколите за присъединяването на Финландия и Швеция

Въпреки че обменът на информация за нуждите на Украйна "работи много добре, разбира се, съществува проблемът с резервите в съюзническите страни", каза Джоана.

Военните запаси са ограничени в европейските страни, много от които нямат промишлен капацитет за бързо увеличаване на производството на оръжие за дълъг период от време.

Но "има усилия за увеличаване на капацитета и креативността на производителите, досега това работи много добре", заяви Джоана и припомни, че западните лидери неведнъж са заявявали решимост да подкрепят Украйна продължително време.

"Всички бяха наясно, че ще е нужно стратегическо търпение" на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, добави той.

Но тъй като последиците от войната засягат енергийните, хранителните и финансовите пазари, наблюдателите предупреждават, че националните лидери може да се сблъскат с нарастващото обществено мнение и с ограничения във финансирането. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.