Генералният секретар на пакта призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в Алианса да се завърши бързо

Страните от НАТО подписаха протокола за приемане на Швеция и Финландия. Така двете скандинавски страни вече ще получават разузнавателна информация от командването на Алианса. Техни представители ще участват и в заседанията на НАТО.

Въпреки това, все още не е в сила правилото за колективна защита, познато като член 5. За да стане това факт, всички 30 държави-членки трябва да ратифицират споразумението за присъединяване. Поради различните процедури в отделните страни, това обичайно не е бърз процес. 

Присъединяването на Швеция и Финландия е най-голямото разширяване на Алианса от години. Вече целият скандинавски полуостров ще влиза в територията на колективна защита.

„Това е добър ден за Финландия и Швеция. И добър ден за НАТО. С 32 държави около масата ще бъдем още по-силни. А нашите народи ще бъдат в още по-голяма безопасност. Особено, докато сме изправени пред най-голямата криза в сигурността”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БТА