Той е на мнение, че в София вероятно са протекли процеси на преподреждане на големи електорални групи

Резултатите от изборите и как ще се промени начинът, по който функционира политическата система коментира социалният антрополог Харалан Александров в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Съвсем възможно е в София да се протекли процеси на поляризация, радикализация, фрагментация, преподреждане, разместване и препозициониране на големи електорални групи, за които да не знаем нищо и да оперираме с стари версии за това, какво мислят хората, какво харесат и какво не харесват”, смята Александров

По негови думи е напълно възможно в София да започва нова голяма лява вълна, която е антикорпоративна, антикапиталистическа, антигобалистка. Александров изрази позиция, че вълната на промяната, която беше срещу статуквото, в момента отшумява, затихва и се пренася в провинцията.

Смилов: Условията на ГЕРБ за оставане в управлението не са драматични

Смяната на поколенията в ДПС е много управляем процес, той не се случва стихийно, а чрез приемственост, посочи гостът. В партията се инвестира в качествени хора, които имат шанса да се издигнат, каза той.

По негови думи част от протестиращите са минали през катарзис. „Първо преживяха катарзис по повод на Борисов, който се оказа техен партньор. След това преживяха втори катарзис по отношение на Пеевски и трети, по отношение на Държавна сигурност. Оказа се, че ДС не е свирепа организация, която съсипва живота на хората, а инкубатор за креативни старт-ъпи”, каза той.

ГЕРБ остава в управлението, но при две условия

Александров посочи, че Борисов е вдигнал жълт картон, че участието на ГЕРБ в сглобката ще бъде под условие да се намали корупцията и да се направи добър бюджет. Той смята, че Асен Василев иска да заложи бомба на ГЕРБ с бюджета, че иска да съсипе бизнеса в България и да ликвидира икономическата мощ на страната.

За местните избори Александров каза, че здравият разум е взел превес и че хората са овладели първичния си порив да накажат представител на потомствен елит, какъвто е Васил Терзиев. Той е на мнение, че избирателите са заложили на по-обрания кандидат, което е опит да се въведе нормализация в политическия живот.

Илия Илиев: Ниската избирателна активност е страшен удар върху политическата класа

 „Безспорно Григорова е новото издание на Мая Манолова, но то се случва в една много по-отчаяна, дезинтегрирана, поляризирана и разочарована среда. Истинската голяма новина на тези избори е, че резултатите и съответно управлението е с много ниска легитимност поради отказа на хората да участват”, заяви гостът.

Повече от разгорова гледайте във видеото.