След съвещанието във Велико Търново - партията постави изисквания, за да продължи с подкрепата за кабинета

ГЕРБ решиха - засега остават във властта. Но искат да върнат бюджета на поправителен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избра Велико Търново, за да съобщи решението ще продължат ли да подкрепят кабинета или не. Ясно е едно - нещата няма да продължат, както досега. Борисов вдигна жълт картон на партньорите си от ПП-ДБ и предупреди, че две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението - бюджет и корупция. Представената вчера от Асен Василев финансова рамка на държавата беше остро разкритикувана. ГЕРБ поставиха условие - да заложат техните предложения за повече пари за общините в бюджета или вместо ротация, може да ходим на избори.

Бойко Борисов събра актива на партията, за да вземат решение за бъдещето на кабинета. „Като начало - повече не трябва да ни наричате сглобка, защото не виждам в тази превърнала се в цинизъм сглобка нищо рационално, нищо добро за хората. Евроатлантизъм стана вече трудна за преглъщане дума, всъщност ако днес категорично не казваме тръгваме си - стои това”, заяви Борисов.

Борисов: ПП-ДБ ще срещнат сериозен отпор от нас в цифрите на Бюджет 2024

Въпросът за оставането във властта мина през бюджета. „Представя ни се един бюджет, който е нереалистично надут”, заяви Борисов.

„Можем да кажем, че се очертава най-лошото финансово управление от 25 години насам, плюс голям шлем от провали”, каза Десислава Атанасова.

Затова поискаха пренаписване на бюджета преди да бъде внесен парламента. „Ако това, което заявяваме като приоритети не се случи и не се анализира в закона за държавния бюджет, г-н Борисов, аз съм по-крайна и ще предложа разглобка”, заяви Атанасова.

Пеевски и Добрев сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от “Лукойл” България

От ГЕРБ дадоха лоша оценка за съвършеното от кабинета дотук. Според тях 90% от заложените в управленската програма цели не са изпълнени.

„Аз мисля, че в сферата на производството на петролни продукти и всичко с тях има висша степен на корупция, ние ще чакаме да се разследва, министър в това правителство ходи с охрана, пази се от своите заради натиск за обществени поръчки. Не знам вярно ли е, не е ли, не виждам оставки, нито виждам решения”, каза още Бойко Борисов.