В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС сезира прокуратурата по разследване на “Политико” за незаконен износ на руски петрол от “Лукойл” България, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Делян Добрев внесе ново предложение за прекратяване на дерогацията в тридневен срок

Сигнал до прокуратурата за проверка на “Лукойл” България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. 

Сигналът, адресиран до прокуратурата  и  Държавна агенция „Национална сигурност”, е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико“ на 09.11.2023г.

Пеевски: Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации.  Пеевски посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

"ЛУКОЙЛ" ще окаже необходимото съдействие за провеждане на разследване

От Рафинерията отговориха, че ще окажат пълно съдействие на разследването, защото то щяло да опровергае твърденията срещу дружеството. И настояват, че износът на нефтопродукти с руска суровина е стриктно в рамките на ограниченията.