По последни данни на ООН около 6,2 млн. украинци са избягали в чужбина заради войната

По официални данни около 5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат домовете си и да се преместят в други части на страната заради продължаващи от години руски атаки, предаде ДПА, като се позова на украинския вицепремиер, отговарящ за въпросите на бежанците, Ирина Верешчук. 

Пред украинската държавна телевизия тя заяви, че са регистрирани 4,9 млн. вътрешно разселени лица в Украйна. От тях около 3,6 млн. души са били разселени в пределите на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., каза тя. А преди инвазията, в резултат на дългогодишните боеве в Донбас в Източна Украйна, от 2014 г. насам вече са били вътрешно разселени над 1 млн. души. 

„Дойче веле”: Хиляди украинци опитват да избягат от военна служба

Напоследък няма значително движение на хора, каза Верешчук, като добави, че някои евакуирани са се върнали по домовете си в периода август-ноември.

По последни данни на ООН около 6,2 млн. украинци са избягали в чужбина временно или за постоянно. Преди началото на войната през 2022 г. населението на Украйна е било около 41,4 млн. души. 

Източник: БТА, Габриела Големанска