Според журналиста Горан Благоев отговорът е "Да"

Точно на 10 ноември - 34 години след свалянето на Тодор Живков от власт и след почти два месеца под катинар, Руската църква отново беше отворена за вярващите. Вече има и нов свещеник, назначен от руския патриарх - това е архимандрит Владимир Тишчук. Продължава ли храмът да е арена на геополитически сблъсъци и квартира за шпиони в расо - тема в “Срещу течението”.

Според журналиста Горан Благоев отговорът и на двата въпроса е "Да". Например, когато се говори за геополитика, много силно впечатление прави с какъв автомобил дойде в първия ден от отварянето на Руската църква новият свещеник - с украинска регистрация. 

Новият предстоятел на Руската църква отслужи Божествена света литургия

По отношение на шпионската част - когато българското контраразузнаване гони трима свещеници от руския храм, защото според ДАНС те са опасни за националната ни сигурност, е много важно кой идва на тяхно място. Горан Благоев коментира, че има скрит смисъл в това храмът отново да отвори врати точно на 10 ноември. 

"Струва ми се, че в тези жестове няма нищо случайно. Още повече, странно е, че самият протойерей Владимир Тишчук, който в интервютата, които чета, казва, че той от 3 дни е в България. Защо тогава не е отворено на 9 ноември?", заяви Горан Благоев. Той определи идването на Тишчук в България като "смяна на пешка с офицер". 

"Непрекъснатото удряне по масата, че тази църква е Руска и ще се чува само руската дума, е в разрез с всякакви църковни канони", каза още Горан Благоев.

Гледайте и още във видеото.