Той положи клетва на първото заседание на новия Столичен общински съвет

Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на райони и кметства положиха клетва и встъпиха в длъжност в 10:00 ч. на "Московска" 22 . Това стана възможно, след като в петък Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова за спиране на решението за определяне на кмет на столицата. Нито една от политическите групи не разполага с мнозинство в столичния парламент.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

"До вчера бяхме в кампания, вече след като всички се заклехме - всички сме от една страна. Нужно е да защитаваме интересите на всички, независимо от нашите виждания. Да бъдем мъдри - да вземаме дългосрочни решения", заяви той при клетвата.

Последният работен ден на Фандъкова: Равносметка за свършеното и недовършеното

Снимка: Георги Димитров, NOVA

И дойде трудната задача, изборът на председател на Общинския съвет. ГЕРБ не издигнаха никого, ПП–ДБ номинираха Борис Бонев, БСП - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, ИТН - Пламен Данаилов. Двамата кандидати с най-много гласове ще стигнат на балотаж. 

47 от 61 общенски съветници гласуваха за нов председател. Гласа си не дадоха от ГЕРБ. 23 гласа (колкото е групата на ПП-ДБ) получи Борис Бонев. 9 гласа взе Диана Тонева от БСП. 
Очаква се при балотажа резултата да остане същият, и тъй като нито един от кандидатите няма да има нужните 31 гласа, се очаква следващия понеделник СОС да се събере отново. Общият брой гласували са 44, недействителните бюлетини са 12.

Бившият кмет Фандъкова предаде поста и подари своята каска на Терзиев. "Първата ми задача е да се запозная с администрацията, да разбера какви са им проблемите и кои са най-неотложните неща. Също така да започнем подготовка по бюджета и да освободим паркинга пред "Света Неделя". Освен това да обявим началото на битката с вандализма и да почистим графитите, за да изглежда градът по-приветлив", заяви Терзиев. 

А днес екипът на Григорова ще подаде жалба за оспорване на решението за назначаването на Терзиев на по-горна инстанция. 

 

Снимка: Георги Димитров, NOVA