Киев няма да успее да накара повече от половината мигранти да се върнат

Мрачна прогноза за бъдещето на населението на Украйна - страната ще загуби над 10 милиона от хората си до 2033 година. Очаква се през тази година източноевропейската държава да бъде обитавана от между 26 и 35 млн. души. Това е много по-малко отпреди войната, когато броят им беше 45 млн. души, съобщи директорът на Института за демографски и социални изследвания Ела Либанова.

Цитирана от TVP World, тя подчерта, че има много причини за това. Сред тях са застаряващото население, ниската раждаемост, както и предизвиканата от войната висока преждевременна смъртност, особено сред мъжете.

Украински вицепремиер: Близо 5 милиона души са вътрешно разселени в Украйна

"Към това се прибавя и миграцията, която вече се е превърнала в основен фактор в демографската динамика. Всичко това изглежда зле, много зле", подчертава още Либанова. Според нея Украйна няма да успее да накара повече от половината мигранти, напуснали страната заради войната, да се върнат.

Данните на Евростат към август 2023 г. сочат, че в страните от ЕС има 4,2 млн. украинци, които са напуснали страната след началото на войната.

Източник: БГНЕС