Опозицията също атакува предложенията на Асен Василев

Най-големият риск, който стои пред Бюджет 2024, е ново служебно правителство. Такава е позицията на ПП-ДБ, които стоят зад проекта. Предложенията на Асен Василев за догодина получиха критики както от партиите зад управлението, така и от тези в опозиция.

Освен основните параметри, заложени за 2024 година, като икономически растеж, приходи от данъци и разходи, на прицел се оказа и инвестиционната програма от почти 12 милиарда лева. 1 милиард от тях са за общински проекти. Макар и разписани, тези разходи са под въпрос, тъй като не е ясно дали различните ведомства и общини имат подготвени проекти, които да бъдат финансирани.

Макар и партньори в управлението, от ГЕРБ-СДС поставиха изрично условие, че ще подкрепят бюджета, ако в него бъдат ясно разписани и разпределени община по община и проект по проект - какво точно ще се финансира.

„Ще се преценява кой проект е добър, кой е лош и аз питам кой ще преценява? И аз тук питам кой? Асен Василев ще преценява кой проект е добър и кой лош. По негова лична преценка”, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Веднага след представянето на проектобюджета и от ДПС настояха за яснота за инвестиционните  разходи по общини. Днес заявиха, че занапред ще изискват пълна информация и от премиера, и от министрите за свършеното по приоритети.

„Времената на работа „на тъмно” и задкулисните, безпринципни договорки приключиха”, подчерта Делян Пеевски.

БСП алармира, че много общински проекти са на пауза. Според ИТН Асен Василев и не предвиждал парите да стигнат до общините.

„Да се направят улици, пътища, водопроводни мрежи. В крайна сметка, не ги дава на общините. В този бюджет, който изтече, им постави такива срокове, че те физически не могат да ги изпълнят. Парите си ги прибира обратно в бюджета и казва „Вижте колко сме добре с дефицита”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

„Всички от проектите са „на трупчета”. Има разкопани градове и толкова недовършени работи в общините”, посочи Иван Ченчев от БСП.

Според „Възраждане” явно не това правителство ще изпълнява следващия бюджет. Костадин Костадинов прогнозира разпадане на „сглобката” и предсрочни и избори напролет.

„Тя се държи единствено и само от задокеанския фактор, от никой друг. Мисля, че това нещо ясно се видя между двата тура, когато Бойко Борисов беше буквално с поредното си шизофренно политическо поведение. Във вторник подкрепи Ваня Григорова – щастлив, а в петък, като нашамарено дете, обясняваше как ще – не ще трябва да гласува за кандидата на правителството”, е мнението на Костадинов.

Тъкмо служебен кабинет обаче ще е най-големият риск за бюджета, категорични са от ПП-ДБ и поискаха от партньорите в „некоалицията” – ГЕРБ, да посочат кои са проектите под риск.

„Ако кажат важни и смислени проекти, които са готови и могат да бъдат финансирани и не са - това би било друго, но аз такова нещо от тях не съм чул. Това, за което те говорят, е предвидено за финансиране, така или иначе”, уточни Мартин Димитров от ПП-ДБ.