По думите му мотивите, посочени от министър-председателя, са „нефелни”

След всичко, което стана с машинното гласуване в рамките на отминалите вече местни избори, премиерът Николай Денков официално поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Досега обаче държавният глава не е изразил съгласие да я разпише. 

„Аз съм подготвил моето писмено становище към президента Румен Радев с отрицателно мнение, тоест да не бъде подписана оставката на председателя на ДАНС”, заяви в студиото на „Здравей, България” Димитър Стоянов, бивш служебен военен министър и секретар по сигурността на Румен Радев.

Докладът на ДАНС за машините: Прокуратурата с проверка за компютърно престъпление

10 дни след поисканата оставка на председателя на ДАНС остава въпросът дали Пламен Тончев ще се сбогува с поста си остава висящ. Засега обаче сигналите от президентството са по-скоро, че рокада няма да има.
„Самите мотиви, които са представени от министър - председателя крайно нефелни”, заяви Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на президента.

Последва и отговорът на премиера Николай Денков, който все още не е получил официално „да” или „не” на предложението за оставка на Тончев. „Когато някой няма аргументи, човек използва такива епитети”, посочва Денков.

От екипа на държавния глава са категорични – скандал с премахването на машинния вот има, но вината се търсела на грешното място. „Те виждат вината в президента, който им пречи, в ЦИК, в НС, които не трябва да ги контролират, в служебното правителство, в службите, но не виждат собствената си вина”, коментира Стоянов.

„Единственият начин в момента да се назначи ръководител на такава служба е между съгласуване между президента Радев и премиера. Така че тезата, че може да овладее някой службите при положение, че има съгласуване и също невярна”, добави премиерът.

Един от мотивите, с които премиерът видя саботаж в изборния процес беше, че докладът на ДАНС бил без гриф за класифицирана информация.
„Аз не виждам никакво основание на това основание да се класифицира този доклад. Ако има заподозряно лице, защо той е зам.-министър на електронното управление? Ако има подривна дейност, приел го е като аргумент. В същото време не освобождава зам.-министъра”, добави Стоянов.

Пред NOVA темата коментира и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.  „Когато премиерът заявява на президента, че има проблем с една от службите, логичното е президентът да постъпи да намери диалог с премиера и да се излъчи нов шеф”, каза той.

Темата отключи поредна критика от управляващите към президента Румен Радев. „Самият президент има по-скоро путинофилска роля във всичките си действия, откакто е започнал втория си мандат”, добави Мирчев.

Целия разговор гледайте във видеото.