Стотици шедьоври се местят в специални бункери

Големи музеи в Израел преминаха във военен режим, бързайки да защитят най-ценните си произведения на изкуството и артефакти, когато въоръжени бойци на "Хамас" щурмуваха южната част на страната на 7 октомври и ракетни сирени прозвучаха във въздуха, предаде Ройтерс.

Свитъците от Мъртво море, древни артефакти, дадени назаем от Лувъра, шедьовър от 1916 г. на австрийския художник Густав Климт - тези и други съкровища бързо бяха прибрани и пренесени в специални бункери, за да не пострадат от войната.

Откриха шедьовър на Ван Гог, откраднат в разгара на пандемията (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Да се прибере изложба е нещо, което обикновено не се прави, защото се доверяваме на сградата, на безопасността на витрините. Сега обаче ситуацията е различна, така че трябва да действаме спрямо нея", казва Хагит Маоз от Израелския музей в Йерусалим.

Емблематичната сграда обикновено е пълна с посетители, желаещи да разгледат колекцията от древни религиозни текстове. Днес в осемте витрини, които обичайно са изложени, има хартиени надписи "временно изнесено". Последният път, когато музеят прибира експозиция, е по време на войната в Персийския залива през 1991 г. - тогава Ирак изстреля ракети по Израел, казва Маоз.

Нападението на "Хамас" преди повече от месец предизвика войната в Газа, където оттогава Израел извършва опустошителни бомбардировки и сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс. Хиляди ракети бяха изстреляни към Израел.

Продават шедьоври на Рембранд, останали скрити 200 години (ВИДЕО)

Нурит Гошен, куратор в сектора на археологически експонати, почиства счупено стъкло от ракетен удар близо до дома си край Йерусалим на 7 октомври, когато от музея й се обаждат и съобщават за военния протокол. Те искат да потвърди списък с артефакти. "Наистина трябва да изберете най-хубавите или най-крехките екземпляри", казва тя.

Списъкът ѝ включва предмети, взети назаем от Лувъра и от Британския музей. Тя казва, че са получили разрешение от тези музеи, преди да приберат артефактите. "Наистина разбирате значението какво съхраняваме тук и това, което имаме под наше попечителство за Израел, но и за света", каза Гошен.

РЕКОРД: Продадоха шедьовър на Густав Климт за 108,4 млн. долара (ВИДЕО)

Музеят на изкуствата в Тел Авив е взел подобни предпазни мерки. Картината на Климт "Портрет на Фридерике Мария Беер", нарисувана две години преди смъртта му, сега се съхранява в укрепен подземен бункер заедно с други произведения. Творбите са оставили празни пространства на стената на галерията.

"Тези произведения на изкуството са преживели война, някои от тях Втората световна война", казва директорката на музея Таня Коен-Узиели. "Ние ги пазим за кратко време и трябва да ги защитим. За да ги съхраним за потомците и за историята".

Източник: Теодора Славянова, БТА