Жените лидери поставиха пред властта своите идеи за законови промени

„Съветът на жените в бизнеса” в България  отбеляза 10-ата си годишнина. Жените лидери поставиха пред властта своите идеи за законови промени.

„Има доста бизнеси, доста различни позиции, в които ние жените сме на водещите места, но като цяло в България имаме много какво да постигаме по отношение на равнопоставеност. Особено в сферата на бизнеса и в сферата на това жените и мъжете да бъдат еднакво добре представени в различни професии, на ръководни позиции ”, коментира Гергана Иванова от „Съвет на жените в бизнеса”.

В София се проведе глобален форум на жените лидери

От организацията са направили и проучване за това, дали мъжете и жените са равнопоставени. „Доста от хората, не само мъжете, но и жените, които интервюирахме, смятат, че в действителност в България мъжете и жените не са равнопоставени, имаме още дълъг път да извървим. Особено неравнопоставени са те по отношение на заплащане и по отношение на това чии са семейните задължения”, обясни още Иванова.

За да успее в бизнеса, най-голямата пречка пред една жена, са нейните задължения и ангажименти по отношение на семейството и децата.
„Все още хората в България смятат, че основно задълженията са на жената, а дори и да не смятат, че е така, фактите са си факти. В България все още задълженията за грижата за семейство, дом, домакинство, падат върху жената и всъщност това е основното нещо, което пречи на дамите да се развиват”, коментира тя.