Румен Радев изнесе факти за централата по време на изслушване в парламента

ПАВЕЦ „Чаира” е била жестоко експлоатирана през годините, като е работила в режими на свръхнатоварване, за да „балансира" множащите се ВЕИ централи - соларни и вятърни. Това стана ясно от изслушването на министъра на енергетиката Румен Радев в Народното събрание, в което за пръв път бяха разкрити факти около аварията в централата.

По думите на министъра подземната водна електроцентрала, построена през 90-те години на миналия век, е била замислена като „заместник” на АЕЦ „Козлодуй” (при планови ремонти и аварийни спирания), а не да се ползва като буфер при честите промени в производството на фотоволтаици и перки. „Изстискването" на възможностите на ПАВЕЦ „Чаира" било особено интензивно в периода 2016-2019 г. при присъединяването на ВЕИ мощности. Затова, според  Радев, прекомерното натоварване на централата е довело до предсрочно износване на метала и на места по статорните колони се са отворили огромни пукнатини.

Предстои дълъг ремонт на хидрогенераторите на ПАВЕЦ „Чаира”

Министър Радев разкри и друг тревожен факт - задължителните периодични основни прегледи и ремонти на съоръжението са били прескачани и бавени с години. Пуснатите през 90-те години мощности е трябвало да бъдат проверявани и рехабилитирани на всеки 12 години. Вместо това, първото мащабно по обем и обхват обследване било проведено през 2013 г., а възстановителните работи започнали чак през 2019-а.

След тежкия инцидент от март 2022 г. са били проведени огледи и разговори с множество компании и експерти, включително с представители на „Тошиба”,  на застрахователя на проекта и енергийни консултанти. Всички били на мнение, че аварията в ПАВЕЦ „Чаира" е без прецедент и трябва да се търсят технологични решения, които досега никъде не са били прилагани, разказа още министърът. 

На депутатски въпрос защо рехабилитацията е била възложена не на производителя на оборудването „Тошиба", а на „румънска гаражна фирма",  Радев отговори, че е имало обществена поръчка, спечелена от консорциума ABB&VoIth Hydro. Цялата процедура е протекла под контрола на Международния фонд „Козлодуй” и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са участвали във финансирането.