По-късно през деня вътрешният министър застана зад колегите си

Освен кадрите на фенове, които хвърлят бомбички и палят кофи, в социалните мрежи се появиха много клипове и обвинения за полицейско насилие. Хора твърдят, че са бити от полицията, без да са участвали в безредиците.

Свидетел на полицейската акция в заведението до Министерството на спорта става Марио. Бил на протеста с приятели, но твърди, че после отишли да гледат мача на малкия екран, когато полицията ги изненадва.

„Те влязоха със сълзотворния газ. От 2 см ми напръскаха очите. Сложих ръцете на лицето, абсолютно вече нищо не виждах”, заяви Марио Сулев. Казва, че получава удар с палка.

„Един път, но по болното рамо. Бях паднал и ме удариха един път. Съвзех се след около 2 часа. И се чувствам жертва, защото се върнах преди 1 месец в България, тук да се развивам. И това не е моята България”, допълни Марио.

Този мъж, който не иска да покаже лицето си, също е бил в бара. „Влезнаха дори в санитарните помещения. Аз се скрих в офиса, който реално е на персонала, без достъп до външни лица. Влезнаха вътре, потрошиха всичко – саксии, чаши. Започнаха да въргалят хора по земята”, каза той.

От СДВР обясниха ситуацията така: „Там, след вандалската проява със запаления бус, се каза, че те се оттеглиха там, бяха иззети и след това разпознати като извършители на това грозно деяние. Ние сме се самосезирали и ще проверим”, заяви главният комисар Любомир Николов - директор на СДВР.

Днес заведението остана затворено. По-късно през деня вътрешният министър застана зад колегите си. Но каза, че заради различни кадри с насилие, като тези, директорът на СДВР е разпоредил вътрешна проверка за полицейско насилие.

Калин Стоянов: Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си, назначена е проверка

„Не приемем действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата, да не се поддават на провокации. Аз и колегите ми не толерираме това”, заяви Калин Стоянов.

Според СДВР напрежението на протеста започнало, когато всичките около 4000 фенове се събрали заедно.

„Имаше между тях доста сериозно напрежение и след това започнаха с вандалските прояви с хвърлянето на тежките предмети”, заяви Стефан Иванов – заместник-директор на СДВР.

Владислав също твърди, че е удрян без причина. „Аз бях отстрани, бях вдигнал ръце, той замахна с палката с всичка сила, без аз да го провокирам. - И те удари в гърба? Да, в гърба без да го провокирам. Имам кадри и записи.

От синдиката на работещите в системата на МВР изпратиха позиция, че не са съгласни овладяването на вандалски прояви и насилие срещу органите на реда да се представя като акт на репресия срещу протестиращи.