Министърът коментира, че е учуден от исканията за оставката му

Станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на столицата във вчерашната вечер. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. По думите му само навременната и адекватна реакция на полицията и жандармерията е предотвратила по-сериозни щети, дори жертви. Министърът каза, че е учуден от исканията за оставката му.

"Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в Българския футболен съюз", заяви Стоянов.

Спортното министерство: Подкрепяме правото на протест, но само ако е мирен

Министърът изтъкна, че действията на полицията и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста.

"Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации", заяви Стоянов. Той уточни, че директорът на СДВР е назначил вътрешна проверка. За целта няма да се чакат нормативните срокове, проверката ще се извърши в спешен порядък.


Стоянов благодари на служителите, които са оказвали помощ на пострадали повреме на протеста от обгазяване от димки, хвърляни от протестиращи или блъскани от тълпата. По думите на министъра провокатори са се появили в по-късен етап от протеста. Той обясни и защо не е бил на мястото.

Директорът на СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат столица

"Аз съм част от политическото ръководство на министерството, като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъснато взаимодействие с главния секретар на МВР и директора на СДВР", заяви Стоянов.

"Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи, тук ясно искам да заявя - МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам", заяви министърът. Той изтъкна, че няма никакъв проблем между него и премиера Денков. 

СЛЕД БЕЗРЕДИЦИТЕ В СОФИЯ: Денков уволни зам.-министър в МВР