Премиерът направи извънредно изявление

Първо уволнение след напрежението на протеста на футболните фенове в София. Премиерът Николай Денков обяви, че е освободил заместник-министъра на МВР Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в силовото ведомство.

„Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководството на БФС. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки”, посочи той.

НАПРЕЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА: Водни оръдия, сблъсъци, ранени и арести (ОБЗОР)

Денков благодари на всички мирно протестиращи и на полицаите, изпълнили дълга си, без да проявяват насилие в трудната обстановка. „Не можем да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег такива”, подчерта министър-председателят.


Премиерът е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия на УЕФА с искане за становище по организацията на „злополучната” среща между България и Унгария. Ще бъде потърсена и позицията на ФИФА.

Директорът на СДВР: Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат столица

Денков е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване на случаите на насилие от полицаи. Премиерът настоя имената на въпросните униформени да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания. „Включително и уволнение от службите на МВР”, поиска той.

От извънредното изявление стана ясно, че по време на безредиците вътрешният министър Калин Стоянов е бил на кинопрожекция. Това Денков определи като „доста смущаващо”. „По това време имахме заседание на Министерския съвет, на което той беше заместен от заместника си Темелакиев. В един момент трябваше да му кажа да отиде и да си върши работата. Очевидно имаше проблем в координацията”, смята премиерът. 

Мариета Николаева: Важно e кой е организаторът на снощния протест в София

Относно исканията за оставката на Стоянов, министър-председателят коментира, че въпросът ще бъде обсъден с вицепремиера Мария Габриел. Към работата на министъра на спорта поясни, че няма критики. „По отношение на вътрешния министър – виждам определена неадекватна оценка на обстановката”, е оценката на Денков.

Премиерът коментира, че по време на всичките си разговори с Калин Стоянов, министърът го уверявал, че не очаква особени проблеми  и провокации. „Тази сутрин, когато се чухме, неговият  коментар беше, че нищо особено не се е случило. Ако имам критики към него, те са в тази посока”, допълни той.