По-рано полицията иззе оръжие, боксове, спрейове и палки

Напрежение около стадион „Васил Левски”. Фенове се събраха на национален протест с искания към ръководството на БФC и заради скандалите около евроквалификацията България - Унгария. Напрежението ескалира и полицията използва водни оръдия, за да въдвори ред, докато хвърчаха бомбички и камъни. Над 20 души са пострадали, сред които и униформени. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Протестът започна малко след 17:00 ч. със заявка за мирна демонстрация. Фенове на различни футболни фракции тръгнаха на шествие около Националния стадион, събраха се на ул. „Гурко” и поискаха: „Рибата се вмирисва откъм главата. Трябва да се започне с една промяна. Не е важно кой е човекът, важно е да се промени цялото мислене”, обясни протестиращ.


Броени минути по-късно ситуацията ескалира - бомби, бутилки и камъни полетяха към полицейския кордон пред централния вход на стадион „Васил Левски”. От „Жандармерията” на няколко пъти призоваха с мегафон демонстрантите да се успокоят, но това не се случи, а униформените използваха водно оръдие, за да прекратят ексцесиите.

Ситуацията обаче не се успокои и това наложи полицията да тръгне напред, за да изтласка протестиращите в по-широк периметър. Второ водно оръдие също тръгна по ул. „Гурко”. Пространствата около стадиона се превърнаха в арена на преки сблъсъци.

Снимка: Булфото

30 минути след началото на ексцесиите феновете бяха изтласкани до кръстовището на ул. „Гурко” и бул. „Васил Левски”. Полицията прегради пътя им към стадиона, а запалени кошове за смет и горящ микробус вдигаха на крак пожарната.

Около 19:30 ч. фракциите се разпръснаха, а ситуацията се успокои. По бул. „Васил Левски” останаха само последиците от сблъсъка на полицията с феновете.

Снимка: БГНЕС

Преди протеста на контролните пунктове край стадиона полицията иззе оръжие, боксове, спрейове и палки. От СДВР обявиха, че имат сигнали за готвеното мероприятие. 1600 полицаи бяха ангажирани със сигурността в периметъра на Националния стадион. Три охранителни фирми също се включиха в опазването на обществения ред.

Безпрецедентно обединение на фенове

На протеста се стигна до безпрецедентно обединение на футболните агитки в България – не само на „Левски” и ЦСКА, но и на пловдивските „Локомотив” и „Ботев”, варненските „Спартак” и „Черно море”, както и на много други клубове в България.

Защо се стигна до всичко това: Феновете се обединиха под надслов „18 години стигат! България вече е футболно джудже!”. Българският национален отбор по футбол не се е класирал на голям форум от 2004 г.,когато за последно играхме на Европейско първенство. Последната победа пък е отпреди година, когато победихме Кипър. След това в 9 поредни двубоя нямаме победа.

Снимка: БГНЕС

През последните 10 дни пък се разигра истинска сага къде и дали ще се играе евроквалификацията между България и Унгария. Първоначално тя трябваше да бъде с фенове на Националния стадион. Именно тогава привържениците се обединиха да направят протест на трибуните.

Последва реакция от СДВР, УЕФА и БФC – срещата беше изместена в Пловдив, на закрити врата. След това се оказа, че Пловдив не може да приеме този двубой, имаше вариант и за Кърджали и в крайна сметка двубоят беше върнат в София.

Коментарът на полицията

За петима ранени полицаи и пострадали фенове след протеста около Националния стадион, съобщиха от СДВР. Започнали са действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. 

Според зам.-директора на СДВР Стефан Иванов слабости в организацията е нямало и са били взети всички мерки. „В един момент многото фенски организации започнаха да хвърлят по полицейските служители с жилетки „Антиконфликт”, които са без предпазни каски и оборудване, гранитни павета пиротехника и паркинг колчета”, добави той. 

По-рано през деня вътрешният министър Калин Стоянов коментира ситуацията: „Няма абсолютна никаква драма по отношение на събитието, което трябва да охраняваме. Тук е хубаво да се знае, че независимо дали става въпрос за футболна среща, или друг вид масово мероприятие, МВР, в частност СДВР и ГД „Жандармерия”, действат по процедура, подготвили сме се, взели сме всички необходими мерки, за да не допуснем нарушаване на обществения ред”, заяви той.

В социалните мрежи се разпространяват клипове с полицейско насилие, които се очаква да бъдат коментирани от МВР.