Тежко болните пациенти трябва да бъдат транспортирани до други лечебни заведения

В детската болница  СБАЛДБ „Проф. Иван Митев” в София липсват рентген и скенер. Това налага тежко болните пациенти да бъдат транспортирани до други здравни заведения. Така се бави поставянето на диагноза и лечението на малките пациенти.

„Това са апарати за съвременна образна диагностика, които се налага да се използват почти при всеки вид патология. Такива са модерните решения за диагностика, не само в педиатрията, а изобщо в медицината”, коментира д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев”.

Детската болница в София получи нова линейка

Рентгеновият апарат, с който разполага болницата, се е счупил за пореден път.

„И за банални рентгенови снимки се налага децата да бъдат местени в други лечебни заведения, защото апаратът е толкова остарял, че вече няма и резервни части за него”, обясни още д-р Здравков.

От болницата са организирали извънредна среща с различни фирми, отговарящи за поддръжката на такъв тип апарати, за да се намери временно решение.

„Ние имаме обещание от МЗ за осигуряване на средства и за рентген и за скенер, но все пак, докато вървят тези процедури, ние трябва да можем да диагностицираме адекватно децата”, допълни д-р Благомир Здравков.

Скенер в болницата никога не е имало.