Те следват точно виртуална синя линия

Автобусите в Бавария се движат без шофьор. Този тип превозни средства правят много неща самостоятелно. Шофират, спират, ускоряват, като следват точно виртуална синя линия. С точност до сантиметъра, автобусът пътува през Кронах. Местните жители и туристите вече се возят в него.

Всяка сутрин Кристине Андерсон задвижва специален бус. „Трябва да направим една празна обиколка, за да видим дали техниката работи, дали няма строителна площадка, за която не знаем, или нещо друго необичайно по маршрута. Тогава можем да отменим курса или да сме по-предпазливи”, обяснява тя.

Автобусът, за който трябват 6 шофьорски книжки (ВИДЕО)

В Рехау бусчето пътува между производствените съоръжения и администрацията. По хлъзгав път с интензивен трафик. Засега операторите се возят в него. В бъдеще обаче те би трябвало да отсъстват. Това е възможно, само ако този тип превозни средства са абсолютно безопасни. За целта 3D лазер първо сканира целия маршрут.

Пътищата, стените, сградите са изчислени като облак от точки, като изображение с точност до сантиметъра. След това с помощта на тези данни е определен оптималният маршрут. Това е синята линия, която се съхранява в бусчето.

Електрифициране на автобусите срещу промените в климата (ВИДЕО)

При шофиране, лазерите от покрива на бусчето излъчват лъчи на почти 100 метра в околността. Те се отразяват и така машината пресмята текущата си позиция. Софтуерът сравнява тази позиция със съхранения оптимален маршрут. Всяко несъответствие се коригира незабавно. Така бусчето се движи точно по синята линия, а ако има препятствия, то спира.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. и петък от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.