Последната информация е, че двама от моряците са българи

Япония поиска от йеменските бунтовници да освободят екипажа на отвлечения кораб в Червено море. Последната информация е, че двама от моряците са българи.

Двама българи са на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът

Корабът е британска собственост, но се управлява от японски оператор. На борда няма японци, но Токио осъди отвличането и призова моряците да бъдат пуснати. Йеменските бунтовници са съюзници на Иран и врагове на Израел.

Те твърдят, че корабът е израелски. За екипажа техен говорител каза, че „с моряците се отнасяме според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците обясниха, че корабът е откаран до йеменско пристанище.

Танкер е отвлечен в Червено море, на борда вероятно има и българи

В неделя вечерта палестинската терористична групировка „Хамас” похвали бунтовниците за отвличането на плавателния съд. Пред NOVA министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира какво е известно към момента.

„По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, единият е капитан. Изясняваме цялата ситуация. Във всички такива случаи сме в тясна комуникация с нашите партньорски служби и тези на територията на България”, уточни той.

Преди минути главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че и близките на двамата ни сънародници вече са уведомени за похищението им в ториалните води на Йемен в Червено море. Това са капитанът на кораба и помощник-капитана. Освен българските усилия по координирането на дейността за освобождаването им, такива полагат още няколко държани.

"В момента няколко министерства, включително външното министерство и Министерството на транспорта, събират информация и работят със съответните страни. Опитваме се да осигурим освобождаването на кораба и неговия екипаж." Това заяви Хироказу Матцуно, секретар на кабинета на министър-председателя на Япония.