Това съобщи пред NOVA вътрешният министър Калин Стоянов

По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът. Това каза пред NOVA вътрешният министър Калин Стоянов.

Танкер е отвлечен в Червено море, на борда вероятно има и българи

„В момента изясняваме цялата ситуация”, каза Стоянов. „В тясна комуникация сме с партньорските служби. Имаме информация за двама българи, непотвърдена”, каза Стоянов.

По-рано беше съобщено, че танкер е отвлечен в Червено море. За отвличането беше потвърдено от правителството на Израел. В публикации на израелски медии се споменава, че на кораба има 25-ма души екипаж - украинци, българи, филипинци и мексиканци.

Бунтовниците също пуснаха изявление. Те потвърдиха, че са отвлекли кораба. Твърдят, че е израелски. Откарали са го в пристанище в Йемен. За екипажа техен говорител каза, че „с моряците се отнасяме според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците в Йемен са съюзници на Иран.

Те обявиха война на Израел и казаха, че всеки техен кораб ще бъде цел. Официалната информация за кораба е, че собственикът е британски, а операторът японски. Той е тръгнал от Турция към Индия.