Трябва да се предвидят антикризисни мерки, добави той

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г. Това каза пред журналисти председателят на Управителния съвет (УС) на АИКБ Васил Велев преди началото на кръгла маса "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход", която се провежда в София. По думите му от УС на АИКБ са обсъдили проектобюджета и средносрочната бюджетна прогноза. "За един мандат само ще се увеличи дългът близо два пъти и лихвите близо 4 пъти без никакви реформи срещу това", заяви Велев.

Димитров: КНСБ оценява бюджета като напрегнат

Председателят на УС на АИКБ добави, че трябва да се предвидят антикризисни мерки, защото статистиката отчита, че безработицата започва да нараства. Вместо това се планира оптимистично събиране на приходите, счита Велев. Има и увеличаване на административната и финансова тежест за малкия и среден бизнес, вместо да се предвидят мерки за облекчаване на бизнеса в страната. Той допълни, че административно се увеличава прекомерно минималната работна заплата в страната, както и максималният осигурителен доход. Административно се определя и минималният осигурителен доход.

Владислав Горанов: Бюджетът ще е крайъгълен камък

Според председателя на АИКБ на практика не се предвиждат реформи. "Има изливане на пари, които нямаме. Има увеличаване на дълга, увеличаване на разходите по дълга и отдалечаване на страната от еврозоната, което е най-същественият проблем, защото ние смятаме, че в този дефицит няма да може да се вместим, без още по-сериозно орязване на инвестиционните разходи", заяви още Васил Велев.

Източник: Антоан Николов, БТА