Христо Папукчиев, капитан далечно плаване, с коментар по темата

Моряците са били изненадани от нападателите. На разпространеното видео се вижда, че хеликоптерът приближава от към кърмата, тъй като там е мъртвият сектор на радарите. Това коментира в студиото на „Здравей България” по NOVA, Христо Папукчиев, капитан далечно плаване, за отвлечения кораб „Galaxy Leader”. В понеделник официално стана ясно, че капитанът и първият му помощник са българи.

Продължават опитите за освобождаването на двамата български моряци

Плавателният съд беше нападнат и задържан от йеменските бунтовници хуси. Корабът е тръгнал от Истанбул, а целта му е била Индия. След като пресича Средиземно море и преминава през Суецкия канал, той е атакуван по средата на Червено море от бунтовниците. Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер. Веднага след това радиовръзката прекъсва.

Съпругата на единия български моряк в отвлечения кораб: Не искам детето ни да разбира

Според Папукчиев при такова нападение една от възможните реакции на екипажа е маневриране.

„На видеото се вижда, че нападателите имат свободен достъп до настройката, жилищните помещения и мостика. Това означава, че компанията, която оперира кораба, трябва да преразгледа плановете за ответни мерки при подобни ситуации. Те могат да бъдат разполагане на бодлива тел или заградни съоръжения. Това са едни от най-широко разпространените средства за затрудняване качването на кораба”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.