За това сигнализират учените, които работят там

Паметник на културата е оставен да се руши в центъра на София. В обсерваторията в Борисовата градина започна ремонт, но сградите в момента изглеждат по-зле от преди. Съществува и сериозен риск за целостта им. За това сигнализират учените, които работят там.

Дългоочакваният ремонт започва тази пролет. „За съжаление дейностите продължиха само около седмица, след което спряха. Състоянието в момента е много по-лошо отколкото преди началото на ремонта”, заяви доцент Евгени Овчаров от катедра „Астрономия” на СУ „Св. Климент Охридски".

Сигнали са подавани няколко пъти до ръководство на СУ и Министерството на културата. „Фирмата-изпълнител действа по странен начин, има тотална разруха вместо нещо да е завършено и ремонтирано”, коментира доц. Овчаров.

Астрономи алармираха за пълната разруха в обсерваторията на СУ

Сега обсерваторията е напълно неизползваема. „В началото ни беше казано, че ремонтът ще е поетапен, сграда по сграда, и дейностите могат да продължат. Това обаче не се случи и абсолютно никое от помещенията на обсерваторията е неизползваемо днес. Няма как да обучават студенти, да се провежда кръжок и публични събития, които са почти ежедневие тук”, заяви още доц. Овчаров.

От катедрата публикуваха отворено писмо до министерствата на образованието и науката и на културата, както и до Националния институт за опазване на паметниците на културата. В него учените твърдят, че през последните около 7 години екипът на катедра „Астрономия“ не е пропускал да информира официално ръководните органи за нуждата от ремонти и реставрация на обсерваторията, както и за разнообразните и необясними забавяния за реализирането му.

От Софийския университет отказаха да застанат пред камерата ни, но изпратиха писмена позиция. Според нея финансирането за обекта, което е над 800 000 лева, не е осигурено. Причината - ежегодната държавна издръжка за капиталови разходи е по-малка, поради което и ремонтът е следвало да бъде правен поетапно. А в социалните мрежи кипи бурно недоволство, чуват се и призиви за търсене на отговорност.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова