Установен е източникът

Остра задушлива миризма стресна живеещите в няколко столични квартала в района на „Военна рампа”. Обгазяването е заради унищожаване на варели в цех на фирма за скрап. Наложила се е евакуация и на служители в близки предприятия. От Столичната РЗИ обясниха, че няма опасност за хората, усетили миризмата.

От 1 декември: Без стари коли в центъра на София

При преработката на варелите е изтекло вещество меркаптан, което е предизвикало неприятната миризма. Трима души са подали сигнал до Спешна помощ, като двама от тях са приети в „Пирогов”. Няма данни те да са обгазени, а по-скоро уплашени, обясниха от Спешна помощ за NOVA. Третият човек е освободен за домашно лечение.

Столичната община постави мобилна станция за проверка на качеството на въздуха в района на бул. „Илиянци”, при жп гара София – север. Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столичната община и Столичен инспекторат на място са установили с уред изпуснато в атмосферата вещество меркаптан от площадката за вторични суровини. 

Снимка: Столична община

„Става въпрос за приблизително около седем варела, дадени за скрап, които са съдържали меркаптан. При тяхното унищожаване, те се пропукват и изтича част от веществото. Меркаптанът е вещество, което се служи за обогатяване на миризмата на пропан-бутана. Според измерената концентрация – няма опасност”, коментира гл. инспектор Мария Стоянова от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Варелите се опаковат, като се слагат в метални контейнери. Ще бъдат експортирани до площадка за опасни отпадъци”, уточни директорът на „Аварийна помощ” към СО Красимир Димитров.

Снимка: Таси Асенов, NOVA