Депутатите ще разгледат и парите на Общественото осигуряване и Здравната каса

Финансовата рамка на страната за следващата година влиза на обсъждане в Бюджетната комисия в парламента. На извънредно заседание депутатите ще разгледат Държавния бюджет, както и бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса.

Правителството одобри проекта на Бюджет 2024

Предвижда се минималната работна заплата да стане 933 лева от 1 януари, линията на бедност - 526 лева, а от началото на юли - минималната пенсия да бъде 580 лева. Заради спорове с партиите, подкрепящи правителството, и ДПС, без чиито гласове бюджетът не може да бъде приет, финансовият министър Асен Василев се отказа от предварително разчетените приходи от 2 милиарда лева от транзит на руски газ през страната ни. За да се запази балансът, и капиталовите разходи бяха намалени с толкова. 

Според експертите от ИПИ, които предлагат алтернативен бюджет, има възможност данъци и осигуровки да са по-ниски без това отвори по-голяма дупка в бюджета. От друга страна добре е и да се търси начин за намаляване на разходите.

„10 години имаме намаляване на населението с 16-17 процента, същевременно се инвестира в електронни услуги. Представете си в един хранителен магазин да имате по-малко клиенти с 20%, по-малко стоки с 20%, да сте инвестирали в 7 или 8 каси за самообслужване и да наемате повече касиери. Това би било абсурдно и именно това прави държавата”, обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.