Основният размер на инвестициите продължава да бъде за инфраструктура

Над 14 млн. лева ще струва най-големият общински инвестиционен проект, заложен в капиталовата програма на Бюджет 2024, сочи справка на БНР в проектозакона. Той бе гласуван от Министерския съвет в петък и внесен за разглеждане в парламента.

За първи път капиталовата програма се разписва проект по проект, като тя е разделена на две части – национална и общинска. Общата ѝ стойност е малко под 10 млрд. лева.

262 общини бяха подали инвестиционните си проекти до петък, когато проектозаконът за Бюджет 2024 бе внесен в парламента. Общо проектите са над 800, като справка на БНР показва, че те се фокусират основно върху изграждане и ремонт на инфраструктура.

Най-малкият е за под 50 000 лева и е за улични настилки в Община Генерал Тошево. Най-големият е на Столичната община – за ремонт на улица „Опълченска”, в участъка между булевардите „Тодор Александров” и „Сливница”.

ДАНЪЦИТЕ НА ИМОТИТЕ: На места събираемостта е под 40%

Повечето общини имат по няколко заложени проекта. Те могат да допълват списъка между първо и второ четене, както и до март догодина, когато ще бъде потърсено решение на парламента за обновяването му.

Общините имат право да кандидатстват за проекти до 6 млн. лева за най-малките до 100 млн. лева за най-големите.

Изграждането на метрото в София е залегнало в националните проекти в другата част от капиталовата програма.

На някои проекти само е указан обектът – например магистралите „Хемус”, „Струма” и „Европа”, а на други има по-подробно описание (за граничните пунктове и изграждане на определени отсечки от държавната пътна инфраструктура). Различни институции са предложили проекти за закупуване на техника и поръчка на специализиран софтуер например.