Съединените щати са главната дестинация

През последните две години, тласкани от икономическата криза, рекорден брой кубинци напускат родината си. Все повече от тях искат да вземат със себе си и своите домашни любимци. Стопаните, които искат да вземат в чужбина и своите животни обаче могат да се сблъскат с тежки разпоредби, разходи и логистични проблеми.

"Помогнали сме на над 150 животни да се върнат при семействата си. Помогнали сме и на кучета, които са били изоставени в апартамент и единствено са хранени от далечен роднина на собственика, който след това си тръгвал", заяви Натали.

SOFIA ZOO EXPO: Сладолед и разкрасителни процедури за домашните любимци

Това е Бинго. След месеци на приготовления, от Куба той все пак стига до летището във Флорида. И прави точно това, което се очаква от едно чухуахуа.

"Миналата година осъществихме около хиляда износа на животни, тази година вече надвишаваме 2000. Целта е хората да могат да се съберат с домашните си любимци", посочи Мария.

Целият процес, през който трябва да преминат хората, за да успеят да напуснат Куба заедно със своя любимец, отнема между три и четири месеца. С помощта на активисти за правата на животните случаите на изоставени любимци намаляват.

Сложете си каишките: Автобус разхожда кучета по улиците на бразилски град (ВИДЕО)

"Срещал съм много хора, които са преминали през същия процес, и те опитват да вземат със себе си дори 14-годишни кучета, на които им остава съвсем малко живот. Предпочитат да бъдат с тях до края на живота им, вместо да ги изоставят, дори под грижите на член на семейството", обясни Дейли.

Съединените щати са главната дестинация на мигрантите. Те обаче са включили Куба в списък на страните с висок риск от бяс при кучетата. Това добавя още едно допълнително усложнение към целия процес. Тъй като страната не разполага с одобрена от щатите лаборатория, кръвните тестове за бяс трябва да се изпращат за анализ в чужбина. Въпреки тези пречки все повече мигранти от Куба правят всичко възможно, за да бъдат заедно с домашните си любимци