Колкото по-бързо, толкова по-малък е рискът от това заболяване, смятат учени

Проучване сочи, че по-бързият ход може да намали риска от развитие на диабет тип 2, съобщи Пи Ей мидия/ДПА. Авторите му са установили, че хората, които се движат със скорост по-висока от три километра в час, е по-малко вероятно да развият диабет, а при тези, които ходят с над шест километра в час рискът да заболеят намалява с 39 на сто.

Според Международната диабетна федерация по света около 537 милиона души страдат от това заболяване. През юни в специализираното издание The Lancet Diabetes and Endocrinology учени прогнозираха, че до 2050 г. броят на пациентите по света може да достигне 1,3 милиарда души.

Кои са най-ефективните фитнес уреди за отслабване?

Авторите на изследването от Импириъл колидж Лондон, университета по медицински науки в Иран и Осло ню юнивърсити колидж в Норвегия си поставили за цел да определят оптималната скорост на придвижване, за да се предотврати заболяване. Учените анализирали данни от десет изследвания, публикувани между 1999 г. и 2022 г., на 508 121 възрастни пациенти от Великобритания, Япония и САЩ. Те установили, че ходенето със скорост между три и пет километра в час намалява риска от диабет тип 2 с 15 на сто в сравнение с по-бавен ход със скорост под три километра в час. Рискът спада още повече - около 24 на сто по-малък риск, при по-бърз ход, между пет и шест километра в час.

Ходенето е безплатно, просто и повечето хора могат да го включат в редовната си дейност, например докато отиват на работа, на пазар или на среща с приятели, каза Нийл Гибсън, старши съветник по физическата активност в британската организация Diabetes UK.

 

Източник: Антоанета Маркова, БТА