Вижте кой е той

Често наричан „чудотворен материал“, графенът е един милион пъти по-тънък от един човешки косъм и по-здрав от стоманата. Той е изключително лек, проводим и гъвкав и има потенциала да подпомогне трансформацията в технологиите в различни индустрии, от електроника до транспорт.

Сега изследователи от университета „Халифа” в Обединените арабски емирства проучват друга употреба на графена: за производство на питейна вода. „Тук, в Обединените арабски емирства, цялата ни питейна вода всъщност е обезсолена вода, така че това е много критичен сектор както за икономиката, така и за обществото“, казва Хасан Арафат, старши директор на Центъра за изследване и иновации на университета за графен и 2D материали (RIC2D).

Как се оцелява дни наред без ток и вода

Обезсоляването е процес на премахване на солта от морската вода и пречистване, за да стане тя годна за пиене. Това е жизненоважно не само в ОАЕ: повече от 300 милиона души по света разчитат на обезсолената вода. И тъй като изменението на климата и замърсяването застрашават нашите ограничени запаси от прясна живителна течност, този брой ще се увеличи. Но обезсоляването е скъп и енергоемък процес.

„Тази година станахме свидетели на огромен брой бедствия, дължащи се на изменението на климата“, посочва Арафат. „Недостигът на вода е глобален проблем и става все по-лошо с всеки изминал ден. Да знаем, че допринасяме за решаването на тези проблеми, е много удовлетворяващо.“

Арафат казва, че графенът може да удължи живота на мембраната, като предотврати "замърсяването", което се случва, когато бактериите се натрупат върху филтъра и влошат качеството ѝ. Използването на графен за „подобряване на производителността“ на филтрите може да помогне за намаляване на потреблението на енергия и намаляване на разходите за обезсоляване. „Дори в малки количества тези графенови материали значително подобряват работата на мембраните по отношение на производството на вода“, добавя той.

Арафат не е единственият, който вижда графена като решение за обезсоляване - стартъпи като Watercycle Technologies разработват мембрани, подсилени с графен, за премахване на специфични минерали от водата, докато Molymem се фокусира върху отстраняването на багрила.

RIC2D също така проучва други приложения за графена, като например устойчиви строителни материали с потенциал за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и решения за възобновяема водородна енергия. ОАЕ е един от най-големите производители на петрол в света и около 30% от БВП на страната идва от въглеводороди. Въпреки това ОАЕ нямат търпение да диверсифицират икономиката си и се стремят към нулеви емисии до 2050 г.

Източник: CNN