Убийството на 22-годишната Джулия предизвика огромен социален отзвук в страната

В Италия бе съобщено за още две убийства на жени, след като вчера две жени бяха убити от съпрузите си, предаде италианската новинарска агенция АНСА. 

Съобщава се, че 66-годишна жена от индийски произход е била пребита до смърт от съпруга си с бухалка за крикет в град Салсомаджоре Терме близо до Парма, област Емилия-Романя, а 42-годишна жена е била намушкана с нож от съпруга си пред очите на едно от децата им в Андрия, област Пулия.

Осъденият за убийството на Джордж Флойд бивш полицай е намушкан с нож в затвора

В първия случай мъжът, също от индийски произход, е бил задържан от карабинер, който се намесил, след като чул виковете на жената. Във втория случай се съобщава, че впоследствие мъжът се е обадил на карабинерите и се е предал.

Новите убийства на жени идват на фона на продължаващия обществен гняв от бруталното убийство на 22-годишната Джулия Чекетин от 21-годишния ѝ бивш приятел Филипо Турета на 11 ноември. Убийството привлече вниманието на медиите и доведе до ново равнище на осъзнаване на необходимостта от решаване на проблема с насилието, основано на пола, в Италия.

Тялото на Джулия беше открито на 18 ноември изоставено в дере край езерото Барчис в района на Порденоне в областта Фриули Венеция Джулия, съобщиха италианските електронни издания.

Преди три месеца Джулия се разделила с приятеля си, нейния състудент Филипо Турета след 18-месечна връзка. По време на връзката си с него Джулия споделяла пред приятели, че нещата с Филипо не вървят, а роднини на момичето разказват, че младежът бил ревнив и обсебен от потребността да има контрол над Джулия, че имал проблеми с ученето и се страхувал, че нямало да успее да се дипломира заедно с Джулия и че пътищата им щели да се разделят заради нейната професионалната еманципация, обобщават медиите. Поради тази причина младежът настоявал Джулия също да не се дипломира сега. След раздялата си Джулия и Филипо запазили приятелски отношения и на няколко пъти се срещали. Но Джулия разказвала на приятели и на роднини, че Филипо настоявал двамата да се съберат отново, казвал й, че е свръхдепресиран, заплашвал я със самоубийство, ако двамата не подновят връзката си.

На 11 ноември Джулия и Филипо се видели за пореден път. Двамата отишли в мол в квартала Маргера на град Местре в района на Венеция. Джулия искала да избере тоалет, с който да се яви на защитата на дипломната си работа на 16 ноември. Двойката била видяна да похапва в заведение в мола и след това следите на двамата младежи се губят. Джулия и Филипо бяха обявени за общонационално издирване.

Първоначално всички мислеха, че Джулия и Филипо са се сдобрили и са организирали романтично бягство за  няколко дни, след което ще се върнат. После обаче изникна съмнението, че Филипо е отвлякъл Джулия, за да не може тя да се дипломира на 16 ноември, пише „Оупън онлайн”. Постепенно обаче се очерта доста по-зловеща версия. Съсед на младата жена разказа, че в нощта на изчезването на младежите той чул викове на паркинг близо до дома на Джулия и подал сигнал в полицията, но когато полицията дошла на мястото, там вече нямало никого.

В хода на издирването полицията провери камерите на различни обекти в широк периметър от мястото на изчезването на двойката. Това доведе до откриването на запис от камера за видеонаблюдение в индустриалната зона на град Фосо, недалеч от града, в който живеела Джулия. На кадрите от записа се вижда кола, от която изскача момиче, което се опитва да избяга. То е последвано от младеж, който я преследва, настига я, нанася й няколко удара и накрая момичето пада на земята и не помръдва повече. Мъжът я вдига и я отнася в колата. Тези зловещи кадри, а и откриването на следи от кръв на улицата, на която те са били заснети, наведоха на мисълта, че с Джулия може да се е случило нещо много по-лошо. А Филипо Турета бе заподозрян в предполагаемо отвличане, причиняване на физически травми и убийство. Издирвателните усилия станаха по-интензивни и в тях се включи и хеликоптер. Така се стигна и до намиране на трупа на Джулия седем дни след изчезването й. По него имало множество рани, нанесени с нож. Някои от раните били по главата, други в областта на врата и на ръцете. Намерен бе и нож, с който се предполага, че е извършена атаката.

Разследващите предполагат, че Джулия е била мъртва, когато е била изоставена близо до езерото Барчис. Според тях тя е  починала от кръвозагуба от прободните рани, които е получила. Многото рани по тялото й говорят и за отчаяните опити на Джули да се отбранява, за да оцелее. Разследващите казват, че младата жена е преминала през 20-минутна агония, преди да умре. За 1 декември бе назначена аутопсията на трупа на Джулия, която ще хвърли повече светлина върху точните причини за смъртта й, допълва АНСА.

На 19 ноември Филипо Турета беше задържан в Германия в района на курортния град Бад Дюренберг край Лайпциг, предадоха италианските медии. 

Майката на убита и заровена жена в Пловдивско: Присъда от 16 години затвор е подигравка

Италианският премиер Джорджа Мелони написа в социалните мрежи, че се е надявала, че историята с Джулия ще има друг епилог. Мелони нарече убийството на Джулия „невъобразима драма” и каза, че прегръща близките на момичето в този тежък момент.

В редица италиански градове, сред които Падуа, Болоня, Рим, се състояха многохилядни митинги в памет на Джулия и в подкрепа на борбата срещу насилието над жените. Ден след намиране на тялото на Джулия, в града в който тя живееше  - Виговано, се състоя и бдение в нейна памет с участието на над 1000 души. В бдението се включиха бащата и сестрата на Джулия. Прозвуча и музиката на Ян Тиерсен, френския композитор, който бил любим на Джулия. На бдението тогава се появиха и родителите на Филипо Турета, а бащата на Джулия каза, че не може да ги съди, защото те също преживяват трагедия.

Редица знаменитости тези дни коментираха убийството на Джулия, изразявайки съпричастност с близките й, посочва италианското издание на „Венити феър”.  Певицата Елоди призова по време на концерта си в Неапол за минута мълчание в памет на Джулия. На концерта си в Падуа италианският певец Виничио Капосела посвети на Джулия песента си „Лошо възпитание”, която разглежда темата за насилието над жените и за това, че мъжете не са достатъчно добре възпитани, за да възприемат любовните връзки като израз на чувства и доверие, а са склонни под претекст, че изпитват любов да превръщат една връзка в контрол, в шантаж, в притежание, в нещо, което трови живота на жената.

Италианският поет Франко Арминио написа специално стихотворение за Джулия Чекетин. Италианският певец и композитор Симоне Кристики също посвети поема на Джулия, озаглавена „Пада”. В социалните мрежи се завъртя тези дни отново монологът на италианската писателка, артистка и музикантка Ана Стери, озаглавен „Алиса в страната на ужасяващите чудеса”, в който се говори за любов, довела до брак, изродил се в системно насилие от страна на мъжа над жената, довело накрая до убийство.

Актрисите Алба Париети, Андреа Делогу, певиците Лаура Паузини и  Фиорела Маноя, телевизионните водещи Симона Вентура, Барбара Д’Урсо, Паола Перего, инфлуенсърката Киара Ферани, италианската активистка Има Баталя, моделът Джулия Салеми, шоузвездата Стефания Орландо, музикантът Пиерпаоло Претели, певецът Франческо Ренга, телевизионният водещ Томазо Дзорзи изразиха също възмущението си от убийството на Джулия. Актрисата и телевизионна водеща Лучана Литицето произнесе силна реч по време на финала на риалити формата за млади таланти. Тя каза, че „Има мъже, които  смятат жените за своя собственост и не понасят жените да правят самостоятелни избори и да се чувстват свободни”. А италианският рок музикант Пиеро Пелу заяви, че се срамува, че е мъж след случилото се с Джулия. В програма по телевизията италианската актриса Кристиана Капотонди прочете в памет на Джулия Чекетин поемата на писателката Алда Мерини „Песента на жените”, започваща с думите: „Пея за жените, които понасят атаките на бруталните хора, и пея за чистата красота на тези жени”. В знак на съпричастност новата „Мис Италия” Франческа Берджезио постави цветя пред дома на Джулия във Вигоново, където и други потресени италианци вече цяла седмица оставят букети, играчки и запалени свещи.

Кинофестивалът в италианския гад Чефалу, посвети първата си проява на Джулия. Литературният фестивал „Повече книги, по-свободни”, който ще се проведе в Рим от 6 до 10 декември и на който малки и средноголеми издателства представят продукцията, си също посвети тазгодишното си издание на Джулия Чекетин. Книжарницата от веригата книжарници „Убик” в град Мирано в провинция Венеция аранжира витрината си в памет на Джулия, поставяйки две червени обувки с високи токчета, възприемани като символ на жените, станали жертва на насилие. До тях беше поставена и бележка  с текста: „Който проявява насилие с думи е вече убиец. Думите са първите оръжия, които винаги са на разположение, за да нараняват и да лишават другите от правото на живот”.

Източник: Александър Евстатиев, Габриела Големанска, БТА