От десетилетия "Грийнпийс" призовава за закриване на въглищните електроцентрали

Много от 50-те хиляди жители на гр. Белхатов в Южна Полша се преместват тук през 70-те години на миналия век, за да работят в електроцентралата и мината за лигнитни въглища. В наши дни и двете са собственост на полската енергийна група PGE, показва видео на „Дойче веле”.

"Електроцентралата е най-големият емитер на парникови газове в целия Европейски съюз. Изпомпва над 30 милиона тона въглероден диоксид. Тя е символ на традиционната зависимост на Полша от въглищата", каза Марек Йозефиак от "Грийнпийс".

САЩ и Франция планират да спрат частното финансиране на ТЕЦ-ове

С 30 милиона тона вреден въглероден диоксид всяка година Белхатов е по-голям производител на парникови газове от цяла Ирландия или Словакия. На тази ситуация от "Грийнпийс" иска да сложи край. От десетилетия тя призовава за закриване на електроцентралите, които работят с въглища.

„Трябва постепенно да се откажем от въглищата до 2030 г., ако наистина възнамеряваме да изпълним Парижкото споразумение. Вижте какво се случи през последните няколко години. Правителството напълно подмина енергийния преход от изкопаеми горива", обясни Марек Йозефиак, който също е член на "Грийнпийс".

Най-голямата централа на кафяви въглища в Европа задоволява около една пета от полските енергийни нужди. Операторът PGE твърди, че тя ще бъде затворена поетапно в рамките на постепенното спиране на въглищата между 2030 и 2036 г. Скоро след това се планира и закриване на открития въгледобив тук. Досега Полша не се е придържала към политиките на ЕС в областта на климата. Изключенията й позволиха да продължи да субсидира своите въглищни централи. От PGE отказаха разговор, нито посещение в електроцентралата.

Ройтерс: 60 държави ще подкрепят инициатива за утрояване на ВЕИ мощностите до 2030 г.

Един от местните лекари разказва за високата заболеваемост сред местното население. „Забелязахме невидим враг в района, който съкращава живота на хората, които живеят тук. Самият прах може да се разпространи на много километри. Той отнема години от живота на хората, увеличава случаите на астма, както и броя на инфарктите и инсултите”, обясни д-р Томаш Карауда, специалист по белодробни заболявания.


Въпреки рисковете за здравето, мнозинството от жителите на Белхатов са против затварянето на централата на кафяви въглища. "Икономическото положение може да се влоши. Ние сме твърдо против затварянето на мината. Тя осигурява много работни места тук", обясни една от местните жителки.

Нейн съгражданин обясни, че без мината Белхатов щеше да бъде село с 2000 души".
"Притеснявам се затова че никой няма план за бъдещето на града след това", допълва друга жителка.

А конкретните планове за бъдещето на Белхатов и неговите жители не са много. Отсега е ясно, че една голяма компания няма да може да замени минната индустрия. Макар че работниците в електроцентралата за лигнитни въглища в Белхатов подкрепят минната индустрия. Причините за това не са идеологически. Много от тях имат слънчеви панели на покривите си. Бизнесът със слънчева енергия е в подем - също благодарение на държавните субсидии. Един от търговците на фотоволтаични системи признава, че приходите му се удвояват всяка година.

"Тук почти всеки си е купил съоръжение за слънчева енергия - включително и тези, които работят в мината или в електроцентралата. Това просто има икономически смисъл", каза Мариус Пучалски.

Засега Белхатов все още зависи от най-голямата и най-замърсяваща електроцентрала в Европа. Брюксел иска да накара хората тук да започнат да подкрепят политиките на ЕС в областта на климата.