Мярката ще се отнася за въглищните централи

Франция, подкрепяна от САЩ, планира спиране на частното финансиране за базирани на въглища електроцентрали. Очаква се предложението да дойде по време на предстоящата климатична конференция на ООН, разкриват пред Ройтерс трима източници, запознати с обсъжданията.

Планът, който е бил съобщен на Индия по-рано този месец, ще задълбочи разделенията на срещата на върха COP28 в Дубай, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември. Индия и Китай се противопоставят на всеки опит за блокиране на строителството на въглищни електроцентрали за техните гладни за енергия икономики.

ООН: Делът на фосилните горива в световния добив остава висок

Източник в Европа, запознат с плана, каза, че целта е да се спре частното финансиране за въглищна енергия и че това ще е основен приоритет за френския президент Еманюел Макрон по време на COP28. Тази мярка се разглежда като решаваща възможност за по-бързото ограничаване на глобалното затопляне.

Предложението предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да определи стандарти за излизане от въглищата за частни финансови фирми, чието финансиране може да бъде проследено от регулатори, рейтингови агенции и неправителствени организации, казаха двамата индийски служители.

Около 490 гигавата нов въглищен капацитет, приблизително равен на 1/5 от съществуващия глобален, е планиран или в процес на изграждане, най-вече в Индия и Китай, казаха служители.