"България сега използва и стария скъп газ от 2021 г.", обясни той

"България сега използва онзи стар скъп газ от 2021 г. след спора с „Газпром”. Цените на газа зависят от борсовия индекс и изчерпаните количества газ. Газохранилището в Чирен е запълнено на 90 и няколко процента. КЕВР може ограничено да влияе върху цените на газа". Това заяви бившият заместник енергиен министър Еленко Божков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS в обяснение за цените на този ресурс в страната ни.

Понижаване на цената на газа може да има едва след зимните месеци, обясни той и изтъкна перспективата на газопровода „Бургас-Александруполис”.

Планират изграждането на водороден тръбопровод от Солун до София

„Нашето газохранилище остана пълно със скъп газ или не се изпразваше достатъчно бързо. Остана по-пълно, за да може „Булгаргаз” да поддържа ниски цени през лятото. В комбинация с евтиния азерски газ ставаше възможно. Сега, когато трябваше да се черпи газ, се черпи останалия скъп газ, за да се изпразва газохранилището в Чирен, за да може за идния сезон да постъпи нов газ на приемлива цена”, обясни Божков.

Относно понижаването на цената на газа на европейските борси, той обясни, че преди да се напълнят на 95% газохранилищата във Франция, вероятно и в другите европейски държави, те са били изпразнени на 95%. „Новият газ, който постъпва в тях, е с по-ниска цена заради цените през лятото”, допълни Еленко Божков.

Защо горивата във Франция поевтиняват