От БПЦ успокоиха вярващите - състоянието на Негово Светейшество е стабилно

Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страната през последното денонощие, за да се помолят за здравето на българския патриарх Неофит. Лекарите от ВМА продължават да пазят мълчание, но от Светия Синод успокоиха вярващите - състоянието на Негово Светейшество е стабилно.

Състоянието на патриарх Неофит е стабилно

Ден след официалното оповестяване на новината, че здравословното състояние на главата на БПЦ е влошено, от Светия Синод отправиха нов апел: „Усърдно да се молим за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване и оздравяване и изписване от болничното заведение”, призова Старозагорският митрополит Киприан.

Малко по-късно, в отговор на запитване на NOVA, завеждащият „Протокола” в Светия Синод стана първият представител на църквата, който заговори официално за здравето на патриарха. „Състоянието на Светейшия патриарх Неофит е стабилно. Лекарите във ВМА са изключителни специалисти и правят всичко по силите си да оздравее”, обясни Емил Велинов.

Отслужват молебен за здравето на патриарх Неофит

По призива на Светия Синод тази сутрин преподаватели, студенти и миряни се събраха в академичния параклис на Богословския факултет с обща молитва. „Той не просто е митрополит на София и патриарх български - той е част от нашето академично семейство”, каза деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов.

В началото на 90-те епископ Неофит е първият декан на възстановения Богословски факултет. И преподавател на тези, които днес преподават на студентите. „За нас, християните, молитвата е дело - тя е точно толкова силна, когато е искрена”, сподели студентът в Богословския факултет Елена Дюлгерова.

Молитви за патриарха в страната 

Вярващи от цялата страна изпълниха храмовете с молитви за скорошно оздравяване на патриарх Неофит. Хиляди миряни откликнаха на призива на БПЦ. Най-много хора имаше в храмовете в София и в Русе, където Негово Светейшество служи дълги години като русенски митрополит. 

Св. Синод към миряните: Молете се за патриарха, приет е в болница

Дошлите да запалят свещ споделиха, че приемат болестта на Неофит като изпитание за вярата на българския народ, което се случва точно преди светли празници, сред които е и Рождество Христово. Повечето хора обаче не губят надежда.

„Светла личност, много ерудиран, много добър човек. Свят човек. Познавам го лично, много се моля за неговото здраве. Дано Господ му даде още малко дни. Надявам се, че всичко ще свърши благополучно”, каза Гергина.

Молитви за по-добри дни се чуваха и от „Света Неделя” - катедралата на Софийската митрополия. „От все сърце му желая здраве, дано да се оправи. Много го харесвам - много благ и интелигентен”, добави Нина Маркова.  

За нея случващото се е знак - да спрем и да благодарим за живота, докато го имаме. „Всеки път на нашия народ по време на празници му се случват такива трагични неща. Дали да се замислим, или просто изпитания”, каза още Маркова.

Добрите и лошите неща винаги вървят ръка за ръка, напомниха вярващите, дошли в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.